Kuva: SHUTTERSTOCK

Pesty pyykki ja pyykinpesukone haisevat tunkkaisille - mikä avuksi?

24.10.2023 08:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Tunkkainen haju voi johtua monestakin eri syystä. Näin varmistat pyykkien ja pesukoneen raikkauden.

Vaikka pyykinpesukone kiiltää puhtauttaan silmämääräisesti, voi se tuoksahtaa ikävästi. Koska pyykit pestään nykyään yhä useammin matalissa lämpötiloissa ekologisista syistä, kertyy lika ja pesuaineiden jäämät helposti pesukoneeseen sisälle. 

Ja koska vain puhdas pyykkikone pesee vaatteet puhtaiksi, tulee myös pyykkikone putsata säännöllisin väliajoin.

Vinkit pesukoneen puhtaanapitoon

– Pese vähintään kerran vuodessa tyhjä kone 90 asteen pesuohjelmalla ilman esipesua. Koneessa voi käyttää normaalia jauhemaista pesuainetta (noin 1/3 normaalista annoksesta) tai kaupoista ja apteekista saatavaa sitruunahappoa. 

– Vaikka ekologisista syistä nykyään suositellaan matalampia pesulämpötiloja, tulisi pesukoneessa käyttää välillä korkeita pesulämpötiloja. Korkeammat lämpötilat ehkäisevät mahdollisten sakkautumien kertymisen koneeseen. 

– Puhdista silloin tällöin koneen täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus esimerkiksi astianpesuharjalla, puhdistusaineella ja vedellä. Älä kuitenkaan irrota kumikaulusta koneesta. Pese tämän jälkeen kone vielä tyhjänä. 

– Pidä pesu- ja huuhteluainelokerot puhtaina ja pyyki pois pesuaineroiskeet. Jos lokeroissa on pinttynyttä likaa, ota lokero irti ja laita se likoamaan noin puoleksi tunniksi lämpimään, mietoon astienpesuaineliuokseen. Harjaa puhtaaksi. 

– Jätä pyykinpesun loputtua pesuainelokero ja koneen luukku auki, jotta koneen sisäosat kuivuvat. 

– Tarkista ja puhdista koneen nukkasihti ja/tai poistoputki säännöllisesti käyttöohjeiden mukaisesti. Kaikissa koneissa ei ole erillistä nukkasihtiä. Tarkista oman pesukoneesi ohjeet ohjekirjasta. 

Vinkit tuoksahtavien vaatteiden välttämiseksi

– Pesukoneen puhtaudesta riippumatta myös vaatteisiin voi pinttyä tunkkainen haju. Tällöin Martat suosittelevat tarttumaan vanhan kansan neuvoon eli etikkaan hien hajun poistamiseksi vaatteista. Väkiviinaetikkaa voi käyttää pyykinpesussa huuhteluaineen tavoin. Lisää noin ruokalusikallinen väkiviinaetikkaa huuhteluainelokeroon. Huomioi, ettei etikka sovi kaikille kuiduille kuten silkille tai asetaatti-, triasetaatti- ja polyakryylikuiduille. 

– Korkeampi pesulämpötila poistaa myös vaatteista hajuja. Useimmat hajut ja bakteerit lähtevät vasta 60 asteessa. Kaikki tekstiilit eivät kuitenkaan kestä korkeaa lämpötilaa, mutta jos haju ei muulla vaatteesta lähde, kannattaa viimeisenä vaihtoehtona pestä 60 asteessa. 

– Älä täytä pesukonetta liian täyteen, jotta koneessa on tilaa pyykin pesevälle liikkeelle. Hyvänä sääntönä voidaan pitää, että kun koneen yläosaan jää kämmenen levyinen tila, on pesukone täynnä. Suositelluista täyttömääristä voit lukea lisää täältä.  

– Ripusta pyykit heti pesukoneen pysähdyttyä kuivumaan. Tarkista, että pyykit pääsevät kuivumaan ilmavasti. Älä kuitenkaan kuivata pyykkiä saunassa, varsinkaan kiukaan lähellä tai yläpuolella paloturvallisuudesta johtuen.

Lähde: Martat

Lue myös: Kuinka monta pussilakanaa mahtuu viiden kilon pesukoneeseen? Lasketaanko kilomäärä kuivan vai märän pyykin perusteella?

Lue myös: MTV: Pyykinpesu yöllä saattaa houkuttaa, mutta naapuria se voi ärsyttää - asiantuntija kommentoi

Kilpailut

Uusimmat