Kuva: Shutterstock

Ruokaa menee vuodessa roskiin 590 miljoonan euron edestä - hävikin voi välttää helpoilla nikseillä

26.11.2023 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Ruokahävikkiä syntyy erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa, kun taas vanhempi sukupolvi heittää ruokaa roskiin harvemmin.

Yli neljäsosa suomalaisista heittää joka viikko syömäkelpoista ruokaa roskiin. Asia käy ilmi salaattibaareistaan tunnetun Picadelin teettämästä raportista, jossa selvitettiin ruokajätteen syntyä Suomessa ja maailmalla.

Tutkimuksesta selvisi, että 27 prosenttia suomalaisista heittää ruokaa roskiin viikoittain. Lisäksi 40 prosenttia kertoo tutkimuksessa heittävänsä ruokaa roskiin säännöllisesti.

Vuositasolla kyseessä on valtava määrä ruokaa, Kuluttajaliiton tilastojen mukaan keskimääräinen suomalainen heittää keskimäärin 20–25 kilogrammaa syömäkelpoista ruokaa roskiin vuodessa. Hävikkiruokaa voidaan mitata myös euroissa, Suomessa roskiin päätyy vuodessa 590 miljoonan euron edestä syömäkelpoista ruokaa. Ruokahävikin vähentäminen olisi merkittävä teko paitsi lompakon kannalta myös oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

– Ruokahävikki on merkittävä arjen kustannuserä monille kotitalouksille. Neljän hengen perheessä ruokahävikin arvo on useita satoja euroja vuodessa. Puhutaan summasta, jolla voisi kattaa perheen ruokakulut kuukauden ajan. Vähentämällä ruokahävikkiä voi siis vaikuttaa merkittävästi omaan talouteensa. Lisäksi sillä on tietenkin suuri merkitys ilmastonmuutoksen kannalta, kommentoi Picadelilta Sanna Kariluoto.

Kulutustottumukset tutkimuksen mukaan vaihtelevat myös selvästi ikäluokan mukaan. Vanhempi sukupolvi ei hevillä heitä ruokaa pois ja vähäisintä ruokahävikin syntyminen olikin 45–65-vuotiailla, joista yli puolet heittää ruokaa roskiin harvemmin kuin edes joka kuukausi. Sen sijaan eniten petrattavaa oli niin sanotulla Z-sukupolvella ja milleniaaleilla eli 18–34-vuotiailla, joista jopa 36 prosenttia heittää ruokaa roskiin joka viikko.

Verrattain Suomen tulokset asettuvat puolivälin tienoille. Esimerkiksi amerikkalaisista ruokaa kertoo viikoittain heittävänsä roskiin vain 16 prosenttia, kun taas Isossa-Britanniassa vastaava luku on 38 prosenttia eli vielä enemmän kuin Suomessakin.

Vähennä hävikkiä

Ruokahävikkiä voi vähentää muun muassa suunnitelmallisuudella. Ruokien pilaantuminen on vältettävissä esimerkiksi sillä, että pian tai helposti pilaantuvat tuotteet asemoi jääkaapissa etualalle tai omalle hyllylleen, jolloin ne tulee varmasti syötyä.

Myös oikeanlainen säilytys takaa pidemmän säilyvyyden useille ruuille. Jääkaappi kannattaakin pitää melko viileänä, esimerkiksi neljässä asteessa, jolloin useat tuotteet säilyvät paremmin. Toisinaan nuutuneemmankin vihanneksen tai hedelmän voi pelastaa kylvettämällä sen kylmässä vedessä, jolloin tuote voi maistua yhtä raikkaalta kuin aiemminkin.

Lisäksi jokaisen on syytä tietää, mikä merkittävä ero on "viimeinen käyttöpäivä" ja "parasta ennen" -merkinnöillä. Lisää aiheesta voit lukea alta.

Lue myös: Tiedätkö, mitä eroa on "viimeinen käyttöpäivä" - ja "parasta ennen" -merkinnöillä?

Lue myös: Joudutko heittämään paljon ruokaa roskiin? 4 helppoa vinkkiä, joiden avulla saat vähennettyä ruokahävikkiä kuin itsestään

Lue myös: Raasta, hauduta, soseuta - voit säästää satoja euroja

Lue myös: Suomalaiselta syntyy vuosittain kymmeniä kiloja ruokahävikkiä - kasana se peittäisi tunnetun rakennuksen

Kilpailut

Uusimmat