Kuva: Shutterstock

Huoli läheisen alkoholin käytöstä korostuu usein joulun aikaan

19.12.2023 11:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

EHYT ryn:n mukaan jouluun liittyvä ahdistus, epävarmuus ja pelko kuuluvat soittajien puheenaiheissa jo viikkoja ennen varsinaisia juhlapyhiä.

Läheisen runsas alkoholin käyttö on aihe, joka korostuu Päihdeneuvonnan puheluissa joulun aikaan, kertoo EHYT ry tiedotteessaan. 

Päidenneuvonnan päällikön, Kaisa Åbergin mukaan soittajat jännittävät muun muassa sitä, mitä ongelmia puolison, vanhemman, sisaruksen tai aikuisen lapsen alkoholin käytöstä seuraa. 

- Kannustan soittamaan jo etukäteen. Ei kannata vähätellä omaa tilannetta, vaan ottaa yhteyttä, jos juhlakauden sujuminen vähänkin arveluttaa. Huolen jakaminen ja tilanteen pohtiminen päihdealan ammattilaisen kanssa voi helpottaa omaa oloa, Åberg sanoo.

Runsas alkoholin käyttö kasvattaa muun muassa onnettomuuksien, väkivallan ja tapaturmien riskiä. Pahimmillaan tilanteet kriisiytyvät ja rauhallinen joulutunnelma jää vain haaveeksi.

Läheisten lisäksi myös moni päidenongelmansa tunnistanut jännittää joulua. Moni saattaa pelätä muun muassa retkahtamista kuukausia etukäteen.

- Päihdeneuvonnan päivystäjän kanssa kannattaisi pohtia jo etukäteen, miten välttää riskitilanteita ja mistä voisi olla apua, Åberg sanoo.

EHYT ry:n Päihdeneuvonta päivystää numerossa 0800 900 45 joka päivä, ympäri vuorokauden.

Lue myös: Onko sinulla alkoholiongelma? 8 kysymyksen avulla tiedät

Lähde: Ehyt Ry

Kilpailut

Uusimmat