Kuva: Shutterstock

Syntyvyys laskee odotettuakin nopeammin - tilastossa myös toinen mielenkiintoinen nytkähdys

17.01.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Viime vuonna laskua syntyvyydessä tuli HUSin alueella 1,5 prosenttia edellisvuodesta.

HUS kertoo tiedotteessaan, että syntyvyys laskee nopeammin kuin viime vuosina on osattu edes ennustaa.

Tiedotteen mukaan vuonna 2023 syntyi 1,5 prosenttia vähemmän lapsia HUS:in alueella kuin edeltävänä vuonna. Vuonna 2022 HUSin alueella syntyi lapsia 15 521, kun taas viime vuonna lapsia synnytettiin samalla alueella enää 15 285. Laskun vauhti on HUSin mukaan odotettua nopeampi.

Syntyneiden lasten määrä jäi viime vuonna merkittävästi pienemmäksi kuin ennustettiin, sillä korona-ajan niin sanotun vauvabuumin uskottiin näkyvän voimakkaammin tulevien vuosien syntyvyydessä. Niin ei kuitenkaan näytä käyneen.

"Syntyneiden lasten määrä oli merkittävästi pienempi kuin mitä Tilastokeskus vuonna 2021 niin sanotun koronabuumin alla ennusti”, kommentoi ylilääkäri, synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linjajohtaja Aydin Tekay HUSista.

Lähikunnissa sen sijaan syntyvyys teki hienoista nousua. Esimerkiksi Hyvinkään sairaalassa synnytettyjen lasten määrä kasvoi 3,5 prosenttia ja Lohjan sairaalassa 0,6 prosenttia.

Keisarinleikkaukset hieman yleistyneet

Toinen huomio tilastosta on se, että keisarinleikkausten määrä on kasvanut hitusen edellisvuodesta. Vuoden 2023 synnytyksistä keisarinleikkauksia oli 23,1 prosenttia, kun vuonna 2022 vastaava luku oli 22,7 prosenttia.

Taustalla voi vaikuttaa esimerkiksi synnytyspelko, josta moni kärsii. Terveydenhuollon ammattilaiset eivät kuitenkaan näe suuntaa varsinaisesti positiivisena. 

“Keisarileikkausten lisääntyminen seuraa maailmanlaajuista trendiä, ja on vielä maltillinen verrattuna muihin maihin. Parhaillaan tehdään kovaa työtä, ettei keisarileikkausten osuus tästä nousisi, sillä seuraukset ovat merkittäviä niin taloudellisesti kuin terveydellisesti”, Aydin Tekay jatkaa.

Lue myös: Lapsettomien alle 35-vuotiaiden naisten määrä kasvanut: 'Tulokset yhteiskunnallisesti merkittäviä'

Lue myös: Yksi ryhmä jättää muita useammin koronarokotuksen ottamatta, kertoo THL

Lue myös: Kuolleisuusluvut kääntyivät viime vuonna nousuun - ainaisten syiden joukossa selvästi yksi uusi

Lähde: HUS

Kilpailut

Uusimmat