Kuva: Shutterstock

Lakko tulee - sulkee muun muassa käytännössä kaikki ruokakaupat

18.01.2024 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Ruokakauppojen lisäksi suljettaisiin muun muassa hotelleja ja kiinteistöalan palveluita.

Palvelualojen ammattiliitto PAM tiedottaa uusista lakoista, jotka ajoittuvat helmikuun ensimmäiselle päivälle.

1.2. torstaina lakko sulkee käytännössä esimerkiksi kaikki ruokakaupat. PAMin tiedotteessa luetellaan, että kiinni menevät niin kaikki S-ryhmän ja K-ryhmän kaupat kuin myös Lidlit ja Tokmannit. Lakon piiriin kuuluu PAMin mukaan kymmeniätuhansia työntekijöitä.

Lisäksi lakko vaikuttaisi muun muassa moniin hotelleihin, kuten Scandic-ketjun hotelleihin, sillä ne kuuluvat myöskin S-ryhmään. Lisäksi kiinni menee muun muassa kiinteistö- sekä siivousalan palveluita ja liikenneasemia.

Lakolla taustalla ovat Petteri Orpon hallituksen leikkaukset työntekijöiden oikeuksista kuten työttömyysturvasta, mitkä kurjistavat monen jo ennestään heikkoa taloustilannetta.

− Hallitus tyrkkää pienipalkkaiset ansiosidonnaisen työttömyysturvajärjestelmän ulkopuolelle perusturvan varaan. Arviomme mukaan jopa 20 % palvelualojen työttömyyskassan työttömistä putoaa nopeasti peruspäivärahalle ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan suunnitellun porrastuksen vuoksi. Näin romutetaan koko ansioturvajärjestelmä, kuvailee PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Rönni-Sallinen jatkaa, että hallituksen leikkaukset ovat niin räikeitä ja koskettavat niin monien työntekijöiden elämää ja toimeentuloa, että PAM ei näe muuta vaihtoehtoa kuin vastustaa leikkauksia lakolla.

- Hallitusohjelman heikennykset tulevat koskettamaan heitä, heidän perheitään ja tuhansia heidän lisäkseen. Ihmiset menettävät satoja euroja lisää vielä edessä olevissa leikkauksissa, jos muutosta esityksiin ei tule. Aiotut leikkaukset eivät kannusta tai tue yksilöiden työnhakua, saati turvaa toimeentuloa. Köyhyys lisääntyy. Tätä ei voi hyväksyä.

− Siksi PAM ei näe muuta vaihtoehtoa kuin osoittaa mieltä ja poliittisella lakolla vedota hallitukseen aiottujen heikennysten muuttamisen puolesta, Rönni-Sallinen summaa.

Lue myös: Ruokakauppojen muovikasseihin ilmestyy uusi varoitusmerkintä - muista toimia näin

Lue myös: Miten käy ostettujen lippujen, jos lakko pysäyttää junaliikenteen? VR kertoo

Lue myös: Alko paljasti viime vuoden myydyimmät tuotteet - yllättääkö kolmen kärki?

Lähde: PAM

Kilpailut

Uusimmat