Kuva: AOP

Miljoonat suositut biisit katoavat tänään kokonaan Tiktokista

01.02.2024 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Taustalla on kiista tekijänoikeusmaksuista.

Maailmanlaajuinen Universal Music vetää kaiken musiikkinsa pois Tiktokista.

Vaikutus tulee olemaan massiivinen, sillä Universal Musicin alle kuuluvat monet sellaiset kansainväliset supertähdet kuten Taylor Swift, The Weeknd, Adele, Justin Bieber ja niin edelleen. Suomessakin Universal Music Finlandilla on kiinnitettynä monia meillä tunnettuja nimiä kuten Robin Packalen, Bess ja Isac Elliot. Universalin alla on maailmanlaajuisesti noin kolmannes kaikesta maailman musiikista.

Päätöksen taustalla on kiista tekijänoikeusmaksuista, joita kappaleista ei riittävästi Tiktokin kautta tule. Universal Music syyttää Tiktokia "kiusaamisesta", sillä se maksaa vain murto-osan tekijänoikeusmaksuja verrattuna muihin sosiaalisen median alustoihin. Universal uskoo, että Tiktok yrittää vain hyötyä puoli-ilmaiseksi sovelluksessa soivasta musiikista ja "lopulta yrittää rakentaa musiikkipohjaisen bisneksen maksamatta reilua korvausta musiikista".

Tiktok puolestaan on kommentoinut näkevänsä asian täysin päinvastoin ja pitävänsä surullisena, että Universal on päättänyt estää artistejaan saamasta sovelluksesta ilmaista näkyvyyttä. Tiktok on syyttänyt Universalia muun muassa "valheellisesta kertomuksesta". Universal haluaakin päätöksellään puolestaa muusikoitaan ja musiikin tekijöitää, joille se vaatii kunnollista korvausta sovellusten käyttämästä musiikista.

Päätös astuu voimaan tänään helmikuun ensimmäisenä päivänä eli Universalin musiikki ei ole enää saatavilla sovelluksessa tästä päivästä eteenpäin. Universal ei ole aikaisemmin tehnyt vastaavaa päätöstä minkään sosiaalisen median alustan kanssa.

Lue myös: TikTok on nuorten tärkein uutiskanava - tutkimuksen mukaan tietyt aiheet kiinnostavat eniten

Lue myös: Yle: Suojelupoliisi varoittaa Tiktokista - käyttäjien tietoja voi vuotaa

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat