Kuva: AOP

Finnair alkaa punnita matkustajiaan

07.02.2024 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Lentokoneen kokonaispaino on tärkeä tieto turvallisuuden kannalta.

Finnair aloittaa tänä keväänä matkustajien punnitukset ennen lentoa, käy ilmi lentoyhtiön tuoreesta tiedotteesta.

Tarkoituksena ei kuitenkaan ole pitää kirjaa kenenkään henkilökohtaisesta painosta, vaan tarkkailla mikä on matkustajien keskipaino. Tieto on lentoyhtiölle tärkeä, sillä se on oleellinen lentokoneiden tasapainolaskennan vuoksi sekä turvallisen lentämisen kannalta. Koneilla on aina enimmäispainoraja, jonka ylittäminen ei ole turvallista. Yhteispainoon lasketaan itse koneen lisäksi mukaan matkustajat, polttoaine, ruuman matkatavarat ja rahti, käsimatkatavarat, koneessa olevat tarjoilut ja vessojen vesitankki.

Vaa'alle astuminen lentokentällä tulee olemaan matkustajille vapaaehtoista ja paino mitatataan anonyymisti. Lisäksi punnittavan matkustajan kanssa yhdessä punnitaan hänen käsimatkatavaransa. Finnairilla lentoaseman prosesseista vastaava Satu Munnukka rauhoittelee tiedotteessa, että matkustajien henkilökohtaista painoa ei lisätä esimerkiksi hänen tietoihinsa, eikä yksittäisen henkilön painoa tule näkemää kukaan muu kuin mittauspisteellä työskentelevä asiakaspalvelija. 

”Käytämme punnituksista saatavaa dataa lentojen turvalliseen operointiin vaadittaviin keskiarvolaskelmiin, eikä kerättyä dataa liitetä millään tavalla asiakkaan henkilötietoihin. Kirjaamme ylös asiakkaan ja matkatavaran yhteispainon ja taustatietoja, mutta emme kysy esimerkiksi nimeä tai varausnumeroa. Vaa’an lukeman asiakkaan ja matkatavaran yhteispainosta näkee vain mittauspisteellä työskentelevä asiakaspalvelija, joten tutkimukseen voi osallistua rauhallisin mielin.”

Mittauspiste kiertää lähtöportilta toiselle ja sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Mittaamaan pyritään sekä Euroopan-lentoja että kaukolentoja. Mittaukset toteutetaan helmikuussa sekä huhti-toukokuussa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Finnair tekee tutkimusta matkustajien painosta. Samanlainen mittaus toteutettiin edellisen kerran vuosina 2017 ja 2018.

Lue myös: Finnair ottaa käyttöön monesta halpalentoyhtiöstä tutun käytännön - voi tuoda matkustajalle päänvaivaa

Lue myös: Vuoden turvallisimmat lentoyhtiöt valittiin - Suomi etunenässä

Lähde: Finnair

Kilpailut

Uusimmat