Kuva: Shutterstock

Venäjän tärkein oppositiopoliitikko ja Putinin vastustaja Aleksei Navalnyi on kuollut

16.02.2024 15:25 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Navalnyi oli kuollessaan 47-vuotias.

Venäjän keskeisin oppositiopoliitikko sekä presidentti Vladimir Putinin kritisoija Aleksei Navalnyin uutisoidaan kuolleen. Asiasta kertovat useat ulkomaiset mediat kuten The Guardian, Reuters ja NBC.

Navalnyi kuoli 47 vuoden iässä. Hän menehtyi venäläisessä vankilassa, jonne hänet oli tuomittu suorittamaan yhteensä 30 vuoden tuomiota. Muun muassa Amnesty International kuitenkin luokittelee Navalnyin joutuneen vankilaan mielipidevankina, eikä varsinaisen rikoksen vuoksi. Hän on avoimesti taistellut korruptiota vastaan Venäjällä, kritisoinut Putinia ja ajanut oppositiopolitiikkaa.

Navalnyin ei uskottu pääsevän vapauteen ainakaan Putinin vallan aikana. The Guardianin mukaan kuolemasta tullaan todennäköisesti epäilemään Putinin organisoimaa salamurhaa. Kreml on jo kommenteissaan väittänyt, ettei sillä ole kuolinsyystä tietoa. Putin on kuitenkin juuri ilmoittanut hakevansa viidennelle toimikaudelleen presidenttinä. Navalnyi haastoi Putinia vuoden 2018 presidentinvaaleissa, joskin vaalitulos on Venäjällä yleensä korruptoitunut.

Vankilaviranomaisten mukaan ennen kuolemaansa Navalnyi oli alkanut vain yllättäen voida huonosti kesken ulkoilun. Paikalle hälytettiin heti lääkintähenkilöstöä, joka kuitenkin totesi Navalnyin kuolleeksi.

Navalnyi on jo aiemminkin ollut heikossa kunnossa esimerkiksi vuonna 2020 tultuaan myrkytetyksi hermomyrkyllä ja vaivuttuaan koomaan, joista hän kuitenkin selvisi päästyään Saksaan hoitoon.

Lue myös: Finlaysonin rauhanmallisto sai täystyrmäyksen, yritys pyytää nyt anteeksi: "Olimme naiiveja"

Lue myös: Apua Ukrainaan -tukikonsertilla kerättiin miljoonia

Lue myös: Deittisovellus Tinder vetäytyy Venäjältä - yhtiö saanut kritiikkiä hidastelusta

Lähteet: The Guardian, Reuters, NBC

Kilpailut

Uusimmat