Kuva: SHUTTERSTOCK

Espoon Mäkkylän putkirikon syy selvisi

22.02.2024 17:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Päävesijohdon rikkoontuminen Espoon Mäkkylässä aiheutti vedenjakeluhäiriön laajalla alueella Espoon, Kauniaisten ja Vantaan Linnaisten alueella.

Päävesijohdon rikkoontumisen aiheuttamasta häiriötilanteesta johtuen juomavesi oli keitettävä itäisessä Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla Linnaisissa. Häiriö kosketti noin 100 000 asukasta. 

Helsingin seudun ympäristöpalveluissa on tehty putkirikon syyn arviointia. Analyysin perusteella putkirikon syyksy on todettu lisääntyneestä maan kuormituksesta johtuva putken painauma, joka kohtu putkiliitoksen vaurioon. 

Häiriön aikana vauriokohdasta ehti vuotaa verkostosta noin 10 000 kuutiota vettä, ennen kun vauriokohta saatiin eristettyä. Häiriön seurauksena verkosto pääsi osittain paineettomaan tilaan, jonka takia terveysturvallisuuden varotoimenpiteenä, terveydensuojeluviranomainen päätti antaa keittokehotuksen.

Alueelta haettiin kattavasti vesinäytteitä, jotka analysoitiin ja näytetulosten perusteella vedenlaatu varmistettiin koko alueella. Kun terveydensuojeluviranomainen oli mikrobiologisten näytteiden tulosten perusteella varmistanut vedenlaadun, keittokehotus purettiin.

– Meillä HSY:ssä varautumisasiat pidetään korkealla tasolla, joka näkyi tässä laajavaikutteisessa häiriötilanteessa. Vuotokohta saatiin eristettyä nopeasti. Kun puhutaan terveysturvallisuudesta, niin nämä asiat pelataan varman päälle. Lisäksi yhteistyö viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa onnistui hyvin, kertaa tapahtumia verkko-osaston osastonjohtaja Tommi Rantala tiedotteessa.

Talousveden käyttökatkoksen kestäessä yli 12 tuntia hyvitetään se asiakkaalle vesihuoltolain ja HSY:n vesihuollon yleisten toimitusehtojen mukaisesti. Talousveden vakava laatuvirhe, jonka vuoksi terveydensuojeluviranomainen on määrännyt keittokehotuksen, rinnastetaan käyttökatkoksen kaltaiseksi olosuhteeksi.  

Hyvitys yli 12 tunnin keskeytyksestä ja siihen rinnastuvasta laatuvirheestä huomioidaan myöhemmin kiinteistön vesilaskussa, joten erillistä hakemusta ei tarvitse toimittaa HSY:lle.

Lue myös: Voiko hampaat tai astiat pestä keittämättömällä vedellä vedenkeittokehotuksen alueella? HSY vastaa

Lue myös: Älä juo hanavettä tänään, jos asut näillä alueilla

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat