Kuva: SHUTTERSTOCK

Saako toisen mailla pilkkiä, hiihtää tai tehdä jäälle avannon? Vastaus löytyy jokaisenoikeuksista

03.03.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Jokamiehenoikeudet ovat muutoksen myötä jokaisenoikeudet

Jokamiehenoikeudet ovat muuttuneet Metsähallituksen linjauksen myötä jokaisenoikeuksiksi. Sukupuolineutraali termi jokaisenoikeudet tarkoittaa jokaisen ihmisen oikeutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Oikeuksista nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä niistä tarvitse maksaa. 

Jokaisenoikeudella toimiminen ei kuitenkaan saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa maanomistajalle, maankäytölle tai luonnolle. Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa jokaisenoikeudet eivät ole sellaisinaan voimassa.

Pilkkiminen

Jokaisenoikeudella saa toisen mailla onkia ja pilkkiä. Onkiminen ja pilkkiminen on kuitenkin kielletty vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla sekä joissakin muissa vesistöissä. Rajoitukset voi tarkstaa osoitteesta kalastusrajoitus.fi. Kalastaa ei saa ilman asianomaisia lupia. 

Hiihtäminen

Jokaisenoikeudella saa liikkua jalan, hiihtäen tai pyöreillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käytötön otetuilla alueilla esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset. 

Avannon tekeminen

Jäälle saa jokaisenoikeudella tehdä avannon, mutta se on merkittävä hyvin hiihtäjien ja muiden kulkijoiden turvallisuuden varmistamiseksi. Merkitsemättömän avannon tekijä voi joutua vastuuseen vaaran aiheuttamisesta.

Lue myös: Merikarvialla järjestetään kesällä MM-kisat, joissa tuomaristo arvioi käpyjä ja tikkuja

Lue myös: Mikä on moottorikelkan ikäraja? Entä promilleraja? Monilla moottorikelkkailun säännöt hakusessa

Lue myös: Koirien kiinnipitoaika alkaa - muistathan nämä tärkeät faktat ja päivämäärät?

Lähde: Ympäristöministeriö

Kilpailut

Uusimmat