Kuva: SHUTTERSTOCK

Etenkin nuoret hävittävät lääkejätteen väärin – jopa käytetyt astmapiiput ovat vaarallista jätettä

09.03.2024 12:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Lääkkeitä heitetään edelleen esimerkiksi viemäriin tai sekajätteeseen.

Vanhat ja tarpeettomat lääkkeet sujahtavat usein roskikseen. Sekajätteen joukkoon lääkkeet eivät kuitenkaan kuulu, sillä sekajätteen polttoprosessia ei ole tarkoitettu lääkkeiden hävittämiseen. Roskiksesta tai roskakatoksesta lääkkeet voivat myös päätyä vääriin käsiin tai aiheuttaa vaaraa esimerkiksi lapsille tai lemmikeille. 

Lääkkeitä heitetään virheellisesti myös viemäriin. Näin osa lääkeaineista päätyy jäteveden puhdistuksesta huolimatta edelleen Itämerta rasittamaan.

Vanhat ja tarpeettomat lääkkeet kuuluvat apteekkiin. 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n kyselytutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudun asukkaista lähes kolmasosa, 28 prosenttia, ei palauta tarpeettomia tai vanhentuneita lääkkeitä apteekkiin. Erityisesti nuoremman ikäryhmän (16-20-vuotiaat) keskuudessa lääkejätteiden vääränlainen hävittäminen on kyselyn mukaan yleisempää kuin vanhemmissa ikäryhmissä. 

Lääkejäte otetaan maksutta vastaan apteekeissa ja toimitetaan hävitettäväksi turvallisesti. Pillereiden lisäksi apteekkiin kuuluu palauttaa myös käytetyt lääkelaastarit, sillä ne sisältävät käytettynäkin edelleen lääkeaineita. Myös nestemäiset lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin, kuten myös astmapiippujen nesteet ja jauheet sekä lääkevoiteet ja -puikot. 

Lääkkeet tulee tuoda apteekkiin läpinäkyvässä pussissa. Joissain apteekeissa lääkkeet jätetään henkilökunnan tiskille ja toisissa on itsepalvelupisteet lääkejätteiden palauttamiselle. 

Ravintolisät, vitamiinit ja perusvoiteet eivät ole lääkkeitä. Ne kuuluvat sekajätteeseen. Digitaaliset kuumemittarit hävitetään sähkölaiteromuna. Elohopeattomat mekaaniset mittarit ovat sekajätettä. 

Lue myös: Huvipuistojen rannekkeiden hinnat ovat nousseet roimasti - katso vuoden 2024 hinnat

Lue myös: Saako toisen mailla pilkkiä, hiihtää tai tehdä jäälle avannon? Vastaus löytyy jokaisenoikeuksista

Lue myös: Erärikollisuus kasvussa - jopa polttopuita haettiin omaan käyttöön nuotiopaikan liiteristä

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat