Kuva: AOP

Poliisi varoittaa: Netissä liikkuu QR-koodien avulla tehtäviä huijauksia

05.04.2024 10:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Verkkopankkitunnuksilla kirjautumisen tai maksukorttitietojen syöttämisen jälkeen käyttäjän pankkitileiltä on voitu tehdä oikeudettomia veloituksia.

Poliisi varoittaa QR-koodien välityksellä tapahtuvista huijauksista. Monet internet-sivustot ovat alkaneet tarjota sivustojen suorien verkko-osoitteiden sijasta QR-koodeja, joiden avulla on helppo siirtyä eri verkkosivuille. Esimerkiksi puhelimen kameran avulla voi helposti lukea koodin ja siirtyä sitä kautta suoraan verkkosivulle. 

Sisä-Suomen poliisilaitos on viime aikoina saanut useita ilmoituksia, joissa ulkomaalaisen verkkokauppapaikan käyttäjiä on ohjattu QR-koodien avulla verkkopankkisivustoja muistuttaville huijaussivustoille. Käyttäjä voi saada esimerkiksi ilmoituksen, jossa kerrotaan, että heidän myymänsä tuote on ostettu palvelun välityksellä ja ostotapahtuma tulisi vahvistaa kirjautumalla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla huijaussivustolle tai syöttää maksukorttinsa tiedot, jotta voisivat vastaanottaa maksun.

QR-koodien avulla käyttäjiä on ohjattu verkkopankkisivustoja muistuttaville huijaussivustoille. (kuva: Shutterstock)

Kun käyttäjä on syöttänyt maksukorttitietonsa tai kirjautunut verkkopankkitunnuksillaan, on pankkitileiltä ja maksukorteilta voitu tehdä oikeudettomia veloituksia, jotka ovat päätyneet ulkomaille. On siis kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, etteivät omat verkkopankkitunnukset tai maksukorttitiedot vuoda rikollisten haltuun. 

- Erityisesti neuvoisin ihmisiä olemaan tarkkana ulkomaalaisten verkkosivujen tai -palveluiden pyytäessä vahvaa tunnistautumista henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia käyttäen. Suosittelen ihmisiä ottamaan käyttöön useampi vaiheisia tunnistautumis- ja vahvistusmenetelmiä eri palveluissa, jottei mahdollisen tietojen kalastelun avulla haltuun saatujen verkkopankkitunnusten tai maksukorttitietojen avulla kyetä tekemään oikeudettomia veloituksia ilman lisävahvistusta. Tutustu käyttämiisi verkkopalveluihin ja varmistu niiden luotettavuudesta tarkasti ennen kuin lähdet syöttämään niihin henkilökohtaisia tietoja, neuvoo rikoskomisario Janne Sievänen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.  

Lue myös: Poliisi varoittaa uudesta rahahuijauksesta: "Lähestyvät esimerkiksi kauppojen edustoilla"

Lue myös: Poliisi varoittaa törkeästä kiristyksestä sosiaalisessa mediassa - ethän maksa kiristäjille rahaa

Lue myös: Poliisi teki huolestuttavan havainnon kuljettajien matkapuhelinten käytöstä

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat