Kuva: Shutterstock

Alaikäisten nikotiinipussien käyttö kasvanut merkittävästi parissa vuodessa, kertoo selvitys

12.04.2024 20:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry kertoo tiedotteessaan, että nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt nuorten keskuudessa. Sen sijaan tupakan ja nuuskan käyttö on pysynyt ennallaan.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan nuorten nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käyttö on merkittävästi lisääntynyt viime vuosina. Selvityksen mukaan 15-29-vuotiaiden nikotiinipussien käyttö on kolminkertaistunut, ja sähkösavukkeiden käyttö kasvanut lähes puolella vain kahden vuoden aikana. Sen sijaan tupakan ja nuuskan käyttö on pysynyt ennallaan. 

Myös nuorten mielikuvat nikotiinipusseista ovat muuttuneet positiivisempaan suuntaan. Nikotiinipusseja pitää kyselyn mukaan trendikkäinä 36 prosenttia vastaajista. Vuonna 2022 vastaava luku oli 21 prosenttia. 

Nikotiinipussit tulivat laajempaan myyntiin vuosi sitten laintulkinnan muutosten myötä.  Tämä on osaltaan vaikuttanut käyttöön.

- Saatavuuden raju lisääntyminen, nuoria houkutteleva makuvalikoima ja se, että nikotiinipusseja markkinoidaan haitattomana tuotteena ovat varmasti syitä myös nuorten nikotiinipussien käytön lisääntymiseen, kertoo EHYT ry:n nikotiinittomuuden asiantuntija Katri Saarela

Saarela pitää nikotiinituotteiden trendikkyyttä huolestuttavana.

- Se, että kaikkien nikotiinituotteiden trendikkyys oli nuorten silmissä kasvanut ja uusien nikotiinituotteiden käyttö oli selvästi kasvanut, on huolestuttavaa.  Myös viimeisimmässä kouluterveyskyselyssä huomattiin, että nuorten nikotiinituotteiden käytön vähentyminen on pysähtymässä. Nyt vaarana on, että nikotiinituotteiden tuotevalikoiman laajentuminen ja niihin liitetyt positiiviset mielikuvat saisivat nuorten nikotiinin käytön uudestaan nousemaan, toteaa Saarela. 

Suomen onlinetutkimuksen toteuttama kysely tehtiin tammikuussa 2024. Siihen vastasi 1008 15-29-vuotiasta suomalaista. 

Lue myös: Nikotiinipussien vahvuuksille uusia rajoituksia - 20 mg ja sitä vahvempien nikotiinipussien myynti kielletään

Lähde: EHYT

Kilpailut

Uusimmat