Kuva: Ari Kettukangas

Kela peri vuonna 2023 etuuksia takaisin 117 miljoonaa - eniten perittiin näitä

20.04.2024 08:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Eniten takaisin perittiin asumistukea sekä opintotukea.

Viime vuonna Kela peri takaisin liikaa tai aiheettomasti maksettuja etuuksia 117 miljoonalla eurolla, kerrotaan Kelan tuoreessa tiedotteessa. Etuuksien osalta eniten takaisin perittiin yleistä asumistukea, eläkkeensaajan asumistukea sekä opintotukea. Kela peri takaisin myös elatusapuvelkoja sekä opintolainan takaussaatavia.

Asumistukia perittiin takaisin noin 41 miljoonaa euroa ja opintotukea 44 miljoonaa euroa. Opintotuen perintään sisältyy myös tulovalvonnan vuoksi takaisinperittävä opintotuki. Opintotukea perittiin viime vuonna yli 3 miljoonaa enemmän, kun taas asumistukia sekä työttömyyskorvauksia perittiin vähemmän kuin vuonna 2022. 

Kelalla on lakisääteinen velvollisuus periä takaisin etuuksia, jos niitä on maksettu asiakkaalle liikaa tai turhaan. Liikamaksu voi johtua esimerkiksi siitä, jos etuutta ehditään maksaa liikaa, jos asiakas ei ole ajoissa ilmoittanut olosuhteidensa muutoksesta.

Asiakkaalle tulee tietoon päätös, jossa ilmenee perittävä rahasumma, eräpäivä sekä maksutiedot, mikäli Kela perii etuuksia takaisin. Joissain tilanteissa Kela voi myös vähentää liikaa maksetun etuuden jostain toisesta asiakkaalle maksettavasta etuudesta, paitsi perustoimeentulotuesta. Asiakkaalle lähetetään Kelasta kaksi erillistä maksukehotusta, mikäli velkaa ei ole maksettu ennen sitä.

Etuuksia oli 31.12.2023 takaisinperittävänä yhteensä reilut 137 miljoonaa euroa. Se on lähes 10 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2022. Myös jo perittyjen etuuksien euromäärä kasvoi 3 miljoonalla eurolla.

Lue myös: Talousrikoksia tehtiin viime vuonna ennätysmäärä

Lue myös: Suomalaisten suosima mobiilimaksusovellus poistuu käytöstä

Lue myös: Monia opiskelijoita voi uhata tukien takaisinperintä - tuloraja kannattaa tarkistaa OmaKelasta

Lähde: Kela

Kilpailut

Uusimmat