Kuva: Ari Kettukangas

Monia opiskelijoita voi uhata tukien takaisinperintä - tuloraja kannattaa tarkistaa OmaKelasta

05.04.2024 17:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Kela ilmoittaa huhtikuun alussa opiskelijalle tekstiviestillä tai sähköpostilla, jos vuosituloraja ylittyy verotuksen ennakkotietojen mukaan.

Monia opiskelijoita voi uhata opintotuen takaisinperintä, jos mahdollisia liikaa maksettuja tukia ei palauteta huhtikuun loppuun mennessä.

Opiskelija voi palauttaa vapaaehtoisesti liikaa maksetun opintotuen, jos hänen tulonsa ylittivät vuositulorajan vuonna 2023, muistutetaan Kelan tuoreessa tiedotteessa. Liikaa maksettu opintotuki eli opintoraha ja opintotuen asumislisä pitää palauttaa viimeistään tiistaihin 30. huhtikuuta 2024 mennessä. Vuositulorajat ja tuen vapaaehtoinen palauttaminen eivät koske yleistä asumistukea.

Jos opiskelija ei huhtikuun aikana palauta tukiaan, ja tulot ylittävät vuositulorajan, tulee Kela perimään liikaa maksetun tuen takaisin. Takaisin maksettava määrä on tällöin 7,5 prosenttia suurempi kuin silloin, kun tuki palautetaan vapaaehtoisesti.

Tänä vuonna tukia ei välttämättä jouduta maksamaan takaisin yhtä paljon kuin viime vuonna, sillä opintotuen tulorajaa on korotettu.

- Opintotuen vapaaehtoisia palautuksia kertyi vuosi sitten 26 020 opiskelijalta yhteensä 21,1 miljoonaa euroa. Arvioimme, että palautuksia tulee tänä vuonna vähemmän, koska opintotuen tulorajoja on korotettu merkittävästi vuodelle 2022 ja uudelleen vuodelle 2023, kertoo Kelan opintotukiryhmän erikoissuunnittelija Ilpo Lahtinen.

Kela ilmoittaa huhtikuun alussa opiskelijalle tekstiviestillä tai sähköpostilla, jos vuosituloraja ylittyy verotuksen ennakkotietojen mukaan. Viesti lähetetään niille opiskelijoille, jotka ovat antaneet Kelalle luvan viestien lähettämiseen. Luvan voi antaa OmaKelassa.

Vuositulorajansa pystyy tarkistamaan OmaKelan sivuilta. Samalla sivulla opiskelija voi myös paluttaa opintotukea. 

Lue myös: Kuuluuko hajulukon avaaminen osakkaalle vai taloyhtiölle? Suurin osa luulee väärin

Lue myös: Yle: Kesänopeuksiin siirtymistä lykätään takatalven iskettyä

Lue myös: Vaikka yleisen asumistuen leikkaukset ovat astuneet voimaan, ei tuen määrä pienene kaikilla heti

Lähde: Kela

Kilpailut

Uusimmat