Kuva: Shutterstock

Saako parvekkeella grillata? Vastaus voi yllättää

08.05.2024 13:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Grillatessa kannattaa huomioida naapurit, jotta vältyttäisiin turhilta kiistoilta.

Moni saattaa kevään kynnyksellä kaivaa grillin esiin ja aloittaa grillaamisen parvekkeella, mutta onko se sallittua? Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Pauliina Haapsaari muistuttaa tiedotteessa, että parvekkeella grillaamista ei ole kielletty laissa.

- Taloyhtiössä voidaan kyllä laatia omat järjestysmääräykset, mutta ne eivät saa rajoittaa normaalia asumista, Haapsaari kommentoi.

Monissa kerrostaloyhtöiden järjestysmääräyksissä lukee, että parvekkeella grillaaminen on kielletty. Valvomisen vaikeuden lisäksi ongelmaksi muodostuu myös se, ettei kiellon rikkomiseen voida pätevästi puuttua, ellei grillaaminen parvekkeella aiheuta muun muassa paloturvallisuusriskiä. 

Jos järjestysmääräystä rikotaan, voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan ottaa huoneisto yhtiön hallintaan jopa kolmen vuoden ajaksi. Jos rikkomuksella on kuitenkin vain vähäinen merkitys, ei hallintaanottoa voida tehdä.

- Hallintaanotto on niin järeä toimenpide, ettei siihen käytännössä voida pelkän grillaamisen vuoksi ryhtyä. Niinpä grillaamiskielto sellaisenaan jää käytännössä vaille oikeusvaikutusta, Haapsaari lisää.

Haapsaari suosittelee, ettei ilman hyviä perusteluja parvekegrillaamista koskevaa kieltoa kirjattaisi yhtiön järjestysmääräyksiin. Kuitenkin grillatessa kannattaa huomioida naapurit, jotta vältyttäisiin turhilta kiistoilta. 

Grillaamisen paloturvallisuudesta on hyvä pitää huolta, ja grilli kannattaa pitää riittävän kaukana puisista rakenteista sekä muista helposti syttyvistä materiaaleista. Parvekkeella suositellaan käytettäväksi ainoastaan sähkö- tai kaasugrilliä, eikä kuumaa grilliä kannata jättää valvomatta. Sammutuspeitteitä tai muita sammutusvälineitä tulee pitää käden ulottuvilla. Tärkeää on myös huomioida talon muut asukkaat, ettei grillaamisesi aiheuta kohtuutonta käryä tai muuta haittaa.

Lue myös: Kuinka paljon keskiverto suomalainen syö leipää vuodessa? Vastaus voi yllättää

Lue myös: Ideoita juhannusgrilliin? Neljä lihatonta vaihtoehtoa, joille kannattaa antaa mahdollisuus

Lue myös: Voit syyllistyä tietämättäsi ilmailurikkomukseen dronea lennättäessäsi - vältä nämä virheet

Lähde: Kiinteistöliitto

Kilpailut

Uusimmat