Kuva: Shutterstock

Kuinka paljon keskiverto suomalainen syö leipää vuodessa? Vastaus voi yllättää

06.05.2024 21:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun ajan.

Suomalainen söi vuonna 2023 ruokaleipää keskimäärin yli 40 kiloa, selviää Leipätiedotus ry:n ylläpitämän leipomotuotteiden toimitustilaston sekä Tullin tuontitilastoista. Kilomäärä vastaa noin neljää leipäviipaletta päivässä, ja kahvileivällä suomalaiset taas herkuttelevat keskimäärin pari kertaa viikossa, eli vuositasolla vajaa 8 kiloa. 

Suomalaisille parhaiten maistuivat kotimaiset leipomotuotteet, ja suomalainen söi laskelmien mukaan viime vuonna reilu 33 kiloa kotimaista leipää. Kahvileivistä sekä konditoriatuotteista noin 5,3 kiloa oli kotimaista tuotantoa.

Suomalaiset syövät liian vähän kuitua

Kuitua suositellaan syötäväksi vähintään 25-35 grammaa päivässä terveysvaikutusten saavuttamiseksi. Suomalaisten ravitsemustottumuksia selvittäneen FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan jopa 70 prosenttia väestöstä saa kuitua liian vähän. Suomalaisten keskimääräinen kuidunsaanti on tutkimuksen mukaan vain 20-22 grammaa vuorokaudessa.

Yksi erinomainen kuidunlähde ovat viljatuotteet, ja viljakuidut on helppo koota täysjyvätuotteista. Täysjyväleivän terveellisuus perustuu sen sisältämiin vitamiineihin, kivennäisaineisiin sekä viljakuituun. Myös erityisesti hapankorppu on oikea "kuitupommi" ja sisältää kuitua jopa 20 g/100g.

Iso osa kotimaisista leivistä on runsaskuituisia eli sisältävvät sisältää vähintään 6 prosenttia kuitua. Leivän kulutus on myös säilynyt aika tasaisena koko 2010-luvun ajan.

- Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun. Kun tämän leivän valitsee runsaskuituisena vaihtoehtona, saa päivän kuiduista kasattua jo 7-22 g leivän kuitupitoisuudesta riippuen, kommentoi tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta.

Riittävän kuidun saamisen takaamiseksi on suositeltavaa syödä hedelmien ja kasvisten lisäksi myös viljatuotteita. Vaikka hedelmiä ja kasviksia syötäisiin suositeltu määrä, puoli kiloa päivässä, saadaan siitä kuitua vain noin 9 grammaa. Siemenet ja pähkinät ovat myös hyviä kuidun lähteitä, mutta niiden suositellusta päivittäisestä määrästä eli 30 grammasta kertyy silti vain noin 3 grammaa kuitua. 

Lue myös: Mikä on suomalaisten suosikkilohturuoka? Tutkimus selvitti

Lue myös: Vastuullisempaan ruokavalioon siirryttäessä yksi syy motivoi eniten - yksi taas vähiten

Lue myös: Ravitsemussuositukset muuttuvat - lihan määrää tulisi vähentää roimasti

Lähde: Leipätiedotus

Kilpailut

Uusimmat