Kuva: Shutterstock

Uusi liikennevakuutuslaki astuu voimaan - katso, tuleeko sinun liikkumisvälineesi vakuuttaa

10.05.2024 17:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Vakuutuksen laiminlyönti on todella suuri riski.

Kesäkuun alussa astuu voimaan uusi liikennevakuutuslaki, joka tuo monia sähköisiä liikkumisvälineitä vakuuttamisvelvollisuuden piiriin, muistuttaa Liikennevakuutuskeskus. Vakuutus tulee hankkia sellaisille moottorilla kulkeville laitteille, jotka painavat yli 25 kiloa tai kulkevat yli 25 kilometriä tunnissa. Laitteet menevät käyttökieltoon jos vakutuusta ei ole.

Lakimuutos osuu yli tuhanteen yksityiskäytössä olevaan liikkumisvälineesen. Vakuutus tarvitaan jatkossa muun muassa senioriskoottereille sekä sähköskoottereille. Osa sähköpyöristä tulee myös jatkossa vakuuttaa, mutta suurinta osaa kuluttajille myytävistä sähköpotkulaudoista sekä sähköpyöristä vakuuttamisvelvollisuus ei koske. 

- Kuluttajien vastuulla on selvittää omien liikkumisvälineidensä osalta, tuleeko ne vakuuttaa. Samoin kuluttajat ovat itse vastuussa siitä, että vakuuttamattomalla kulkupelillä ei lähdetä ajelemaan, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen muistuttaa tiedotteessa.

Rekisteröimättömien laitteiden kohdalla vakuutus tarvitaan silloin, kun laitteella lähdetään liikkeelle ja ilman vakuutusta laitteella ei saa ajaa ympäristöstä riippumatta. Sääntö koskee siis ajoa niin maastossa, liikenteessä kuin omalla pihallakin.

- Mitä hankalampi maasto, sitä todennäköisempi on haaveri – vahinko ei tule kello kaulassa. Liikennevakuutuksella turvataan korvausten saaminen myös silloin, kun vahinko tapahtuu jossain muualla kuin tieliikenteessä, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu selventää. 

Vakuutuksen laiminlyönti sisältää suuren riskin, sillä kolarin sattuessa vakuuttamisen laiminlyönyt vahingonaiheuttaja jää ilman korvauksia. Jos kolarista aiheutuu vakavia vammoja, voivat liikennevakuutuksesta maksetut korvaussummat ansionmenetyksestä nousta vuosien saatossa jopa satoihin tuhansiin euroihin. Tämän lisäksi laiminlyönnistä tulee maksaa vakuuttamattomuusmaksu.

Sivulliset kuitenkin saavat liikennevakuutuksen mukaiset korvaukset henkilö- ja omaisuusvahingoistaan, vaikka vakuuttamatta jätetty ajoneuvo kolaroisi. Korvauksista vastaa Liikennevakuutuskeskus.  

- On tärkeää, että vakuuttamisen laiminlyönti ei vaikuta sivullisten saamiin korvauksiin. Liikennevakuutuskeskus hoitaa korvausten maksun, jos onnettomuuden aiheuttajalla ei ole lakisääteistä liikennevakuutusta, Jumppanen painottaa.

Kaikki vakuutukset olisi syytä tarkistaa

Liikennevakuutuslain muutokset voivat myös vaikuttaa vapaaehtoisten vakuutusten vakuutusturvaan. Omasta vakuutusyhtiöstä voi selvittää turvan laajuuden sekä kattavuuden. Liikennevakuutuksen voi ostaa mistä tahansa niitä myyvästä vakuutusyhtiöstä. Vakuutuksen sisältö on määritelty laissa, jonka myötä liikennevakuutus on sama kaikissa vakuutusyhtiöissä. 

 - Lakimuutoksen myötä kuluttajalle voi tulla myös muihin vakuutuksiin liittyviä muutoksia. Esimerkiksi kotivakuutus ei välttämättä enää korvaa mitään ajoneuvolle aiheutuvia vahinkoja, ja samoin tapaturmavakuutuksen tarjoama suoja saattaa kaventua tai poistua kokonaan. Vakuutusyhtiöstä kannattaa kysyä, olisiko vahinkojen varalle syytä hankkia joku muu vakuutus, Jumppanen sanoo. 

Lue myös: Sähköpotkulautailukausi alkaa - huomioithan nämä asiat liikenteessä

Lue myös: Sähköpotkulaudat kuumentavat tunteita edelleen - Euroopassa jo kielletään

Lue myös: Moni sähköpotkulautailija ottaa riskin, jolla voi olla kohtalokkaat seuraukset - neljä vaihetta turvalliseen ajamiseen

Lähde: Liikennevakuutuskeskus

Kilpailut

Uusimmat