Kuva: Shutterstock

Kuukautishäpeä on todella yleistä: "Niihin sisältyy vahva huomaamattomuuden normi"

21.05.2024 08:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Kuukautishäpeä on yleisempää nuorilla.

Kuukautishäpeä ja sen taustalla olevat sosiaaliset normit ovat edelleen iso ongelma Suomessa. Tämä selviää Plan International Suomen teettämästä tutkimuksesta. 

Kyselyyn vastanneista tytöistä ja naisista jopa 74 prosenttia kertoi, että kuukautiset ovat aiheuttaneet heille joskus häpeää tai nolouden tunnetta. Kuukautishäpeä korostuu etenkin nuorten ja englantia äidinkielenään puhuvien keskuudessa. Pienintä häpeä on sen sijaan 50–60-vuotiaiden ikäryhmässä.

Vastaajista puolet on kokenut negatiivista kommentointia tai kielteistä puhetta kuukautisista. 

- Tuloksissa näkyy, että vaikka ajattelemme kuukautisten olevan meille mutkaton asia, sisältyy niihin vahva huomaamattomuuden normi. Kuukautiset tulee hoitaa niin, että kukaan ei sitä huomaa. Paljastuminen rikkoo sosiaalista käsikirjoitusta, ja sitä vältetään mahdollisimman paljon,Plan International Suomen seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien asiantuntija Leena Mubarak sanoo.

Yli 80 prosenttia kertoi, että voi puhua kuukautisista ystävilleen. Reilut 70 prosenttia koki voivansa puhua niistä kumppanilleen.

Yhtenä syynä kuukautishäpeään pidettiin kuitenkin juuri puhumattomuutta. 

- Useimmissa kulttuureissa ja yhteiskunnissa ihmisen normi on edelleen keho, jolla ei ole kuukautisia. Kuukautistabut näyttäytyvät erilaisina eri kulttuurikonteksteissa, mutta niitä esiintyy kaikkialla – myös meillä Suomessa. Lääke niihin on oikea tieto, normalisoiva puhe ja pakottavasta yksityisyyden normista irti päästäminen, Mubarak toteaa.

Planin teettämän tutkimuksen toteutti Verian, ja siihen vastasi 1 120 Suomessa asuvaa 15–60-vuotiasta tyttöä ja naista. 139 vastaajan äidinkieli tai kotona puhuttu kieli oli muu kuin suomi. 

Lue myös: Miksi kuukautiset pitkittyvät yhtäkkiä? 8 syytä epänormaalin vuodon taustalla

Lue myös: Miksi herkkuhimot voimistuvat juuri kuukautisten aikana? Asiantuntija kertoo syyn yleiseen ilmiöön

Lähde: Plan International Suomi

Kilpailut

Uusimmat