Kuva: Ari Kettukangas

Tämä aikuisille suunnattu etuus jää pian historiaan - eduskunta hyväksyi muutokset

25.05.2024 16:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Viime vuonna Kelasta aikuiskoulutuksen lainatakauksen sai 9 074 henkilöä.

Eduskunta on hyväksynyt päätöksen siitä, että aikuituskoulustuki lakkautetaan. Uuden lain myötä uusiin opintoihin ei myönnetä enää aikuiskoulutustukea 1. elokuuta 2024 alkaen, kerrotaan Kelan tiedotteessa. Tukea kuitenkin voi saada opintoihin, jotka ovat alkaneet viimeistään 31. heinäkuuta 2024. Tukea täytyy tällöin alkaa nostamaan ennen elokuuta 2024, ja tukea voidaan myöntää vuoden 2025 loppuun saakka.

Aikarajat koskevat myös aikuiskoulutuksen lainatakausta. Tähän asti palkansaaja tai yrittäjä on voinut saada Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea, ja tätä tukea saaneilla opiskelijoilla on ollut oikeus myös Kelan myöntämään opintolainan valtiontakaukseen. Viime vuonna Työllisyysrahasto maksoi aikuiskoulutustukea 32 518 henkilölle, kun aikuiskoulutuksen lainatakauksen taas sai Kelasta 9 074 henkilöä.

Opintotukea voi saada yhä

Lakimuutoksen myötä aikuisopiskelijat voivat kuitenkin yhä hakea ja saada Kelan myöntämää opintotukea. Opintotuki kattaa opintorahan sekä opintolainan valtiontakauksen. Korkeakouluopintoihin on mahdollista saada opintotukea, jos opiskelija ei ole käyttänyt kaikkia opintotukikuukausia aiempiin korkeakouluopintoihinsa.

Opintotukikuukausille ei kuitenkaan ole rajoitusta toisen asteen opinnoissa, esimerkiksi ammatillisen oppilaitoksen opinnoissa. Vaikka opiskelija olisi suorittanut aiemmin toisen asteen tutkinnon, hänen on silti mahdollista saada opintotukea. Toisen asteen opiskelijoilla on mahdollisuus myös koulumatkatukeen, johon eivät vaikuta ikä ja tulot, vaan matkan pituus. Aikuisopiskelijan on myös mahdollista saada opintovapaansa ajalta yleistä asumistukea. 

Lue myös: Kelan etuuksien leikkauksista liikkuu vääriä käsityksiä - Kela oikaisee

Lue myös: Kela peri vuonna 2023 etuuksia takaisin 117 miljoonaa - eniten perittiin näitä

Lue myös: Yhä useampi opiskelija kokee yksinäisyyttä, ja se voi näkyä mielenterveysongelmina - apua vaikea saada

Lähde: Kela

Kilpailut

Uusimmat