Kuva: Shutterstock

Havis Amandaa suojataan jatkossa järeämmin keinoin - palaa pian Kauppatorille

17.06.2024 17:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Havis Amanda on ollut kunnostettavana ja puhdistettavana.

Rakastettu Havis Amanda palaa alkuperäiselle sijainnilleen Helsingin Kauppatorille. Havis Amandan eli tuttavallisemmin Mantan konservointityöt on saatu päätökseen, mutta remontti Kauppatorin alueella jatkuu sen sijaan yhä.

Havis Amanda palautetaan Kauppatorille jo 26. kesäkuuta, mutta alue pysyy aidattuna ja työmaa-alueena koko kesän ajan.

Mantan päällä ei vieläkään ole asiaa kiipeillä

Vaikka Manta on nyt kunnostettu, se ei edelleenkään kestä kansanjuhlille tyypillistä ihmisten riehaantumista kuten kiipeilyä patsaan päällä. Patsaan pinnalta on puhdistettu vuosikymmenten aikana kertynyttä likaa ja kalkkeumaa ja korjattu joitakin vaurioita, mutta kaikkia halkeamia ei ole edes mahdollista ennallistaa. 

– Yläaltaassa on edelleen mikrohalkeamina näkyviä rasitusjälkiä, joita ei ollut mahdollista tai edes mielekästä ennallistaa. Siksi on tärkeää muistaa, että kaikista korjaus- ja vahvistustoimista huolimatta teos ei salli kiipeilyä jatkossakaan, kommentoi julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Jatkossa patsas tullaankin suojaamaan siirrettävällä, säänkestävällä levyllä ja teräsrungolla. Se on mahdollista kuljettaa nopeasti paikalle ja pois paikalta esimerkiksi tilanteissa, joissa Suomi menestyy urheilukisoissa. Vappuisin suojaa ei suunnitella käytettävän.

– Manta on hauska ja erinomainen keskipiste juhlinnalle myös tulevaisuudessa ja toivomme aina Suomelle mahdollisimman paljon menestystä niin urheilun kuin kulttuurinkin saralla. Jotta veistos pysyy eheänä, pystytämme uudenlaisen suojan kansanjuhlien ajaksi, sillä veistos ei korjauksen jälkeenkään kestä kiipeilyä ja uimista. Näin varmistamme myös, ettei ihmiset loukkaa itseään, kommentoi kulttuurijohtaja Mari Männistö.   

Lue myös: Helsingin keskusta hiljenee edelleen vauhdilla - vertailu muihin Pohjoismaihin hätkähdyttävä

Lähde: Helsingin kaupunki

Kilpailut

Uusimmat