Kuva: Shutterstock
Tunnistatko riskit kotikeittiössä? Näin vältät ruokamyrkytyksen
Oikeaoppisella hygienalla voit välttää ruokamyrkytyksen.
Ruokavirasto muistuttaa, että hyvällä keittiöhygienialla voi välttyä monilta elintarvikkeiden kautta leviäviltä taudeilta. Käsienpesu, puhtaat välineet ja oikeat säilytyslämpötilat ovat yksinkertaisia, mutta tehokkaita keinoja ehkäistä ruokamyrkytyksiä.
Ruokamyrkytykset johtuvat usein ruoan vääränlaisesta käsittelystä sekä lämpötilavirheistä, kuten siitä, että ruokaa säilytetään huoneenlämmössä tai valmistettu ruoka jäähdytetään liian hitaasti.
Myös raakojen ja kypsien elintarvikkeiden käsittely yhtä aikaa voi johtaa tartuntoihin. Tyypillinen aiheuttaja on norovirus, joka leviää helposti ihmisestä toiseen.
- Vanhat viisaudet – pese kädet, käytä puhtaita välineitä, säilytä kylmä kylmänä ja kuuma kuumana – pätevät edelleen ja säästävät monilta turhilta vatsanväänteiltä, Ruokaviraston pääjohtaja Leena Räsänen muistuttaa.
Muista tämä muistilista, kun valmistat ruokaa:
1. Pese kädet ennen kuin alat valmistaa ruokaa
2. Älä kokkaa muille, jos olet itse sairaana
3. Pidä keittiövälineet puhtaina
4. Älä päästä raakoja elintarvikkeita kosketuksiin kypsien kanssa
5. Kuumenna ruoka huolellisesti kypsäksi
6. Pese kasvikset huolellisesti
7. Tarjoile valmis ruoka heti tai jäähdytä se nopeasti.
8. Uudelleen lämmitettävä ruoka tulee lämmittää huolellisesti
9. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää jääkaapissa, 2-6 asteen lämpötilassa.
Lähde: Ruokavirasto