Poikkeuksellinen kevät enteilee varhaisperunalle tänä vuonna laadultaan erinomaista perunasatoa, kertoo MTK. Tänä keväänä varhaisperunan istutukset alkoivat poikkeuksellisen aikaisin, jo maaliskuun alussa.
Ensimmäiset perunat nostettiin tuttuun tapaan Varsinais-Suomen rannikko- ja saaristoalueilla. Kesäkuun alussa nostoja aloitetaan laajasti eri puolilla maata. Parhaimmillaan saatavuus on tänä vuonna juhannuksen tienoilla, kertoo Pro Agria.
Suomalaisen varhaisperunan tunnistaa MTK:n mukaan siitä, että kuori on ohut ja irtoaa helposti, jopa pelkällä sormella pyyhkäisemällä. Maultaan se on makea, raikas ja mieto ja suutuntumaltaan täyteläinen ja napakka.
Vuosittain Suomessa viljellään noin 700-800 hehtaaria varhaisperunaa. Ensimmäisenä sadonkorjuu alkaa Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Uuden perunan hinta sen sijaan vaihtelee tarjonnan ja sään mukaan.
Lue myös: Voiko itänyttä perunaa syödä? Vastaus on selkeä