Miksi viiniannoksen koko on 12 cl? Asiantuntija vastaa

20.03.2012 17:45 - Eeva Rajala

Oletko ikinä miettinyt nauttiessasi 12 cl punaviiniä, miksi viiniä annostellaan kolmen eri senttilitramitan mukaan?

Yleiset viinimitat ovat 12 cl, 16,cl ja 24 cl. Viinitapahtumia ja -koulutuksia järjestävän WineSpirit-yrityksen viiniasiantuntija Meeri Lavi kertoo Voicelle, että nykyiset mitat ovat vakiintunutta valvontaa.

Jorma Simpuran kirjoittamasta Vapaan viinan aika -teoksesta selviää, että viinimitat ovat muodostuneet Suomeen alkoholipolitiikan vuoksi. Alun perin viinanjuontia ja myyntiä säännösteltiin vielä nykyistäkin huomattavasti tarkemmin, ja mitoilla voitiin verrata eri juomien myynti/ostomääriä toisiinsa.

Ennen vanhaan viinan salapoltto oli huolenaiheena. Noin 1950 - 1970-luvulle saakka ostajatarkkailulla pyrittiin vähentämään viinan salapolttoa ja samalla huomattiin alkaa tarkkailla mahdollisia viinan väärinkäyttäjiä. 50-luvulla Alko kampanjoi Väkevistä viineihin -kampanjan avulla.

- Alkoholin haittoja pyrittiin vähentämään jo tuolloin ohjaamalla asiakkaita miedompien pariin. Juomien saantia, myyntiä ja tarjoilua siis rajoitettiin myös ravintoloissa, ja tästä syystä piti saada yhteneväiset mitat. 1 annos viinaa on 4cl ja yksi annos viiniä on 12cl, sisältäen suunnilleen saman määrän alkoholia, viiniasiantuntija Meeri Lavi kertoo.

Oli noudatettava tarkasti monopolin säädöksiä, tai menetti anniskelu luvan. Juomat tarjottiin vain pöytiin, vain ruoan kanssa sai tilata varsinkin väkeviä, ja yhdestä pullosta viiniä tuli riittää kuudelle. Lisää sai, mikäli tarjoiluhenkilökunta katsoi, ettei juopumusta ole havaittavissa eikä käyttäydytä häiritsevästi.

- Hienoja ravintoloita, joissa "sivistyneistö" kävi, ei valvottu aivan yhtä tarkasti ja siellä oli mahdollisuus tilata jopa useampi pullo viiniä, koska hienoston katsottiin osaavan käyttäytyä, kun taas tavallisten ihmisten ei, Lavi sanoo.

Alkoholimitat, viinimitat mukaan lukien, ovat siis monopolin, raittiusliikkeen ja Suomen yleisen viinapolitiikan tulos. 1 annos väkevää alkoholia on 4cl, 1 annos väkevää viiniä 8 cl ja 1 annos mietoa viiniä on 12 cl.

- Nämä mitat ovat jääneet sittemmin vakiintuneina mittoina käyttöömme. Ennen mitat tuli "taarata" muistaakseni kerran vuodessa, että tilavuus varmasti oli oikea, Lavi kertoo.

Lavin mukaan 12cl on normaali annos viiniä, vakiintunut "lasi hinta" ravintoloissa, eli 1 alkoholiannos. 16cl viiniä voidaan puolestaan nauttia ruoan yhteydessä ja vielä aterian jälkeenkin, ja erityisesti säännöstelyyn tottuneet vanhemmat henkilöt saattavat tilata tämän. 24cl taas on tämän juomakulttuurimme tulosta, sopiva annos nauttia ruoan kera tai iltaa istuessa.

Viiniasiantuntija kertoo, että vakiintunut käytäntö helpottaa edelleen ravintoloita muun muassa hinnoittelussa, juomien menekin määrän ennakoinnissa sekä valvottaessa edelleenkin asiakkaan juopumustilaa.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat