Jasper Pääkkönen suuttui S-ryhmälle - Vihainen palautekirje levisi julkisuuteen

22.04.2012 14:49 - Mikko Räsänen

Jasper Pääkkönen hermostui S-ryhmän päätökseen myydä uhanalaista Itämeren lohta valikoimissaan. Jasperin S-ryhmälle lähettämä tulikivenkatkuinen kirje alkoi viikonloppuna levitä Facebookissa.

Jasper Pääkkönen hermostui, kun S-ryhmä julkaisi tämän kalavalikoimiaan koskevan tiedotteen. Tiedotteesta käy ilmi, että S-ryhmä jatkaa Itämeren lohen myyntiä, vaikka laji on muuttunut uhanalaiseksi. S-ryhmä perustelee myyntiä sillä, että uhanalaisuudesta huolimatta Itämeren lohelle on olemassa lailliset kalastuskiintiöt.

Jasper kirjoitti pitkän palautekirjeen päätöksen takana olevalle S-ryhmän valikoimajohtajalle. Hän julkaisi kirjeestä kopion Facebookin suljetussa Itämeren lohen puolesta -ryhmässä.

Kirjeessä Jasper ihmettelee muun muassa seuraavaa:

"Mutta miten ihmeessä voitte ikinä perustella uhanalaiseksi luokitellun Itämeren lohen myynnin? Se, että uhanalaisella lohella on laillinen kalastuskiintiö, on ilmeisesti ainoa perusteenne. Olette kuitenkin varmasti erittäin tietoisia siitä, että kiintiö on kaikkien mahdollisten tutkimusten vastainen. Itämeren lohi on kuolemassa sukupuuttoon ja S-ryhmä on omalta osaltaan edesauttamassa tätä prosessia.

Omalta osaltani voin todeta, että tämän pöyristyttävän ratkaisunne vuoksi tulen jatkossa vähentämään S-ryhmän palvelujen käytön ehdottomaan minimiin. Tuon tämän myös jatkossa varmasti esiin julkisessa keskustelussa, sillä saan usein haastattelupyyntöjä kalastusaiheen tiimoilta. Aion samassa yhteydessä myös mahdollisuuksien mukaan kiittää K-ryhmää vastuullisemmista päätöksistä, sillä mielestäni asetelma on yksinkertaisen selvä: S-ryhmä pyrkii osaltaan edesauttamaan Itämeren lohen katoamista, kun taas K-ryhmä on tehnyt vastuullisia päätöksiä lohen tulevaisuuden turvaamiseksi."

Jasper julkaisi kirjeen yksityisessä Facebook-ryhmässä, jossa se näkyy vain ryhmän jäsenille. Monet kuitenkin innostuivat kirjeestä niin, että alkoivat jakaa sitä Facebookin kautta julkisesti. Siitä se levisi myös netin eri kalastusfoorumeille, ja mukaan kampanjaan lähti myös muita julkisuuden henkilöitä.

Esimerkiksi pitkän linjan radio- ja tv-toimittajana tunnettu Mikko "Peltsi" Peltola lähetti myös S-ryhmälle Jasperin kirjettä tukevan kirjeen, jossa hän kirjoitti muun muassa seuraavaa:

"Olet ilmeisesti saanut näyttelijä Jasper Pääkköseltä palautetta koskien yhtiönne edustamaa kalavalikoimaa? Luin Jasperin sinulle lähettämän tekstin ja olen hänen kanssaan samaa mieltä.

En ota asiaan enempää tässä kantaa koska Pääkkönen kirjoitti asian hyvin. Sen vain totean että aion myös omalta osaltani vähentää palveluitanne sekä kertoa julkisesti kantani yhtiönne kalavalikoimaa sekä etenkin itämeren lohen kannalta kestämätöntä linjaanne kohtaan."

Huippusuositun Kenraali Pancho ja Pojat Pohjoiskalotilla -ohjelman tekijät liittyivät myös talkoisiin, sillä sarjan tähtiin kuuluva Kari Hietalahti oli julkaissut Jasperin kirjeen ohjelman Facebook-sivuilla ja saanut siten sen tavoittamaan entistä suuremman yleisön.

Voice tavoitti Jasperin, joka oli yllättynyt siitä, minkälaisen lumipalloilmiön hänen palautekirjeensä on saanut aikaan.

- Julkaisin kirjeen facebookissa suljetussa Itämeren lohen puolesta -ryhmässä enkä ajatellut, että se lähtisi sellaisenaan leviämään. Olisin ainakin oikolukenut sen ennen lähettämistä, Jasper naureskelee.

Itse kirjeen sisältö ei kuitenkaan naurata.

- Tämä asia on todella lähellä sydäntäni ja mielestäni on hämmästyttävää, että S-ryhmä voi tehdä kaikkien tutkimusten vastaisen, luonnonlohen tilaa entisestään vaarantavan päätöksen ja perustella asiaa ainoastaan sen laillisuudella. Kaikki itämeren lohen tilaa tutkivat tahot ovat yhtä mieltä siitä, että lohikannat eivät kestä nykyistä "laillista" pyyntiä, vaan kalastuspainetta pitäisi merkittävästi vähentää, jotta lohikannat voisivat elpyä. WWF toi vastajulkaistussa kalaoppaassaan esiin tärkeän epäkohdan: Suomessa saa rauhoitetun perhosen tai kovakuoriaisen tappamisesta jopa tuhansien eurojen sakon, mutta esimerkiksi äärimmäisen uhanalaisen meritaimenen myymisestä kalastaja saa korvausta noin 4,5 euroa kilolta, ja kaupat myyvät niitä monen kymmenen euron kilohintaan.

 Lue lisää alla olevista linkeistä:
1. S-ryhmän tiedote
2. Jasper Pääkkösen palautekirje
3. Kalamies.com -sivuston uutinen aiheesta
4. Keskustelua aiheesta (perhokalastajat.net)
5. Keskustelua aiheesta (salmonfever.fi)

Kilpailut

Uusimmat