Tämä on tulevaisuutta: Omat aivot toimivat salasanana!

26.04.2012 16:15 - Eeva Rajala

Kohta voidaan unohtaa sormenjäljet ja silmäskannaukset ihmisen tunnistuksessa.

Tulevaisuudessa tunnistus esimerkiksi rakennusten omissa turvatarkastuksissa voidaan tehdä ihmisen ajatusten tai sydämen sykkeen avulla.

Tutkijat selvittävät nyt mahdollisuuksia käyttää aivosignaaleja ja sydämen lyöntejä ihmisten tunnistamisessa. Kyseiset metodit ovat jo tuttuja lukuisista tieteiselokuvista.

- Tulee vielä aika, kun moni nykyään käytössä olevista laitteista tulevat tarpeettomiksi, Egyptissä sijaitsevan Brittiläisen yliopiston tietotekniikan professori Ken Revette Discoverylle.

Tulevaisuudessa voidaan siis hyvin käyttää esimerkiksi jonkun kuvan aiheuttamaa ihmisen reaktioita tunnistuksessa. Tutkijat yrittävät saada selville, millaisia tarkkaavaisuuteen liittyviä aivon signaaleja tunnistuksessa voisi käyttää.

Tutkimuksissa koehenkilöiltä on pyydetty laskemaan kuin monta kertaa he näkevät kirjaimen ruudulla. Joka kerta, kun koehenkilö löysi ruudulta kirjaimen, koehenkilön aivot lähettivät tietynlaisen signaalin aivosähkökäyrään. Kyseessä on samanlainen signaali, kun ihminen reagoi johonkin ärsykkeeseen.

Ajatusten lisäksi sydämen sykettä voidaan tulevaisuudessa käyttää "salasanana." Ihmisen sydänkäyrä saattaa kuvissa näyttää jokseenkin samalta, mutta siitä löytyy pieniä eroavaisuuksia. Elektrokardiogrammissa eli EKG:ssä näkyy kaksi nousua, toinen on korkeampi ja ohuempi, toinen on lyhyempi. Näiden kahden nousun välinen etäisyys vaihtelee jokaisella henkilöllä.

Sydämen sykkeestä ihmisen tunnistaminen voi auttaa salasanana toimimisen lisäksi pelastushenkilökuntaa, kun sykkeen perusteella saadaan heti selville henkilön aiemmat potilastiedot tietokannasta.

Lähde: Discovery

Kilpailut

Uusimmat