Kansalaisaloitteelle vastaisku? Suomeen lisää turkistarhoja

24.11.2012 20:15 - Rea Tallgren

Vaikka turkistarhauksen kieltämistä hakevan kansalaisaloitteen on viimeisen puolen vuoden sisään allekirjoittanut 70 000 ihmistä, suunnittelee osa sikatilallisista siirtyvänsä turkistarhaajiksi.

Alaa on vaihtamassa muutama kymmenen sikafarmaria, kerrotaan Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitosta. Tyhjilleen jäävissä sikaloissa aiotaan kasvattaa minkkejä.

Syynä alanvaihtoon on sikatalouden huono kannattavuus. Tuottajien mukaan sianlihasta saatava hinta ei kata tuotantokustannuksia. Sikatilojen määrä on vähentynyt viime vuosina tuntuvasti, ja lihantuotantokin on vähentynyt, kertoo STT.

Turkiseläinten kasvattajat ovat kiertäneet markkinoimassa alaa sikatilallisille. Myös kanankasvattajia on kosiskeltu rahakkaammalle alalle.

Eläinsuojeluliitto Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta eläimille, sekä SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto keräsivät puolen vuoden aikana yhteensä lähes
70 000 allekirjoitusta kansalaisaloitteeseen turkistarhauksen kieltämiseksi Suomessa.

Suomen ensimmäinen eduskuntakäsittelyyn päätyvä kansalaisaloite luovutettiin hiljattain Väestörekisterikeskukselle, jossa tarkastetaan kannatusilmoitusten oikeellisuus ja kelpoisuus. Aloite toimitetaan eduskunnalle, kun Väestörekisterikeskus on suorittanut tarkistuslaskennan ja hyväksynyt aloitteen.

Lähteet: Animalia ja STT

Kilpailut

Uusimmat