Ikärajauudistus synnytti ilmiön: 'Ne kysy multa paperit!'

02.02.2013 12:30 - Niina Jokiaho

Vuoden alussa voimaan tullut suositus kysyä paperit kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä on saanut naiset kauppoihin testaamaan, minkä ikäisiksi heidät mielletään.

Jos ostat kaupasta tai kioskista tupakkaa, olutta tai sytkäreitä ja vaikutat alle 30-vuotiaalta, ikäsi pitää uusien ohjeiden mukaan tarkistaa. Papereiden kysymisen ikäraja nousi vuoden alussa 23 vuodesta 30 vuoteen. Uudistuksella halutaan madaltaa kauppojen kynnystä kysyä paperit.

Aluksi hämmennystä herättänyt uudistus synnytti nopeasti ilmiön, jollaista kauppiaat tuskin odottivat. Nyt noin kolmikymppiset ja sitä hieman vanhemmat naiset lisäävät normaaleihin kauppaostoksiin yhden siiderin tai oluen vain nähdäkseen, kysytäänkö heiltä paperit vai ei. Onpa joku käynyt ostamassa muutaman oluen vain testatakseen, mitä myyjä hänestä ajattelee.

Vaikka suositus on ollut voimassa jo kuukauden, näkyy esimerkiksi Facebookissa edelleen joko iloitsevia tai murjottavia kommentteja.

- Ei kysytty, mutta olikin lähikauppa. Liikaa ryppyjä, tilittää eräs hieman yli 30-vuotias nainen statuksessaan.

- Hah mä oon niin nuori! En saanut sytkää ilman ajokorttia T: Old bastard, kirjoittaa toinen.

- Hurraa! Minulta kysyttin kaupassa paperit! Kovaa vauhtia lähestyvä keski-ikä ei hetkeen tunnukaan niin pahalta :) iloitsee kolmas, hieman yli kolmikymppinen nainen.

Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin myyjän arviosta, mutta naisia - ja monia miehiäkin - tuntuu papereiden kysyminen selvästi hivelevän. Alkoholin kokonaismyynnissä ja tilastoissa uudistus tuskin näkyy, koska moni asiaa testannut kertoo, että olisi ostanut saunasiiderinsä kaikesta huolimatta.

Kilpailut

Uusimmat