Viikon koskettavin rakkaustarina ei tarvitse sanoja - katso

11.03.2013 09:45 - Mikko Räsänen

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä levinnyt koskettava video parista, joka kohtasi yli 20 vuotta eronsa jälkeen.

Facebookissa on viime päivinä levinnyt vuonna 2010 kuvattu video taiteilija Marina Abramovicista. Jugoslavialaissyntyinen Abramovic tapasi 70-luvulla saksalaisen Uwe Laysiepenin. Kahden taiteilijan välille syttyi kiihkeä suhde. 80-luvun puoliväliin tultaessa heidän suhteensa ajautui vaikeuksiin. Lopulta 1988 kaksikko oli yhtä mieltä siitä, että ero oli molempien kannalta paras ratkaisu.

Taiteilijat eivät kuitenkaan halunneet 12 vuoden suhteensa päättyvän noin vain. He tekivät erostaan henkilökohtaisen performanssin. Pariskunta matkusti viimeiselle yhteiselle matkalleen Kiinaan. He lähtivät kummatkin kävelemään Kiinan muuria pitkin, mutta eri suunnista. Molempien piti kävellä yli 2500 kilometriä kohdatakseen toisensa puolivälissä. Kun he lopulta kohtasivat viikkojen kävelyn jälkeen, halasivat he toisiaan pitkään ja erosivat sitten lopullisesti.

Parin ei pitänyt enää koskaan tavata, mutta toisin kävi. Keväällä 2010 jo 64-vuotias Abramovicilla oli näyttely New Yorkin modernin taiteen museossa. Näyttelyn yhteydessä hän toteutti Artist is present -performanssin, jonka ideana oli se, että museovieraille tarjoutuu mahdollisuus istua pienen pöydän ääreen Abramovicin eteen ja taiteilija antaa vieraalle minuutin omaa aikaansa. Sanoja ei saa vaihtaa, on vain katse ja osapuolet antavat siten aikaansa toiselle.

Abramovicin yli 20 vuoden takainen miesystävä Uwe "Ulay" Laysiepen oli New Yorkissa ja oli lukenut näyttelystä. Hän ilmestyi näyttelyn avajaisiin ja yllätti Abramovicin istumalla tämän eteen presentaatiossa. Kun Abramovic avasi silmänsä katsoakseen eteen istunutta näyttelyvierasta, näkikin hän edessään tutut kasvot vuosien takaa. Katso alla olevalta videolta, mikä tunnereaktion kohtaamisesta seurasi.

Kilpailut

Uusimmat