Yle: Osaamaton kosmetologipalvelu aiheuttaa pahimmillaan palovammoja

14.05.2013 17:30 - Rea Tallgren

Suomen Kosmetologien Yhdistys on huolissaan siitä, että Suomessa kuka tahansa voi tarjota kosmetologin palveluja - myös ilman asianmukaista koulutusta, kertoo Yle.

Suomessa kosmetologinpalveluja voi myydä ja mainostaa, vaikkei olisi kosmetologiksi kouluttautunutkaan. Osaamattomuus ei välttämättä paista läpi pienissä kauneustoimenpiteissä, mutta pahimmillaan sillä saattaa olla todella vakavat seuraukset.

Jos kosmetologihoitoihin kuuluu esimerkiksi happoja tai pistoksia, voi osaamattomuudesta olla vakavampia seurauksia palovammoista tulehduksiin. Esimerkiksi raskaana olevalle, sydänvikaiselle tai diabeetikolle osa hoidoista voivat olla jopa vaarallisia.

- Hyvinvointipalveluja tarjoavan pitää hoitotilanteessa osata kysyä oikeat kysymykset ja toimia sen mukaisesti. Esimerkiksi perussairaudet pitää selvittää, kertoo Ylelle Suomen Kosmetologien Yhdistyksen SKY:n toiminnanjohtaja Hanne Niemistö.

SKY vetoaakin ministeriöihin ja opetushallitukseen, jotta kauneusalan valvonta keskitettäisiin ja alan yrityksen perustaminen edellyttäisi tutkintoa.

Niemistö muistuttaa myös, ettei halpa ole aina hyvä.

- Kyllä kuluttajan pitäisi myös olla kriittinen silloin, jos palvelua tarjotaan kovin halvalla. Useimmiten hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Lisäksi on tutkittua tietoa siitä, että tutkinnon suorittaneet ihmiset huolehtivat paremmin yhteiskuntavelvoitteistaan kuin ne, joilta opinnot puuttuvat tai ovat mitättömiä, Niemistö toteaa.

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat