Hammashuollon tilanne Helsingissä: Potilasta käskettiin paikkaamaan hampaansa itse

22.10.2013 20:45 - Heli Thoren

Kun radiojuontaja Oku Luukkainen pyysi hammaslääkärille akuuttiaikaa kunnalliselta puolelta, hän sai ohjeet hampaan paikkaamiseen kotioloissa.

Pääkaupunkiseudulla kunnallinen hammaslääkäriaika ei irtoa helpolla. Tämän sai kokea myös radiojuontaja Oku Luukkainen, joka soitti viime viikolla akuuttiajan toivossa kaupungin hammaslääkäripäivystykseen. Vaikka Luukkaisen hammas oli pahoin lohjennut, aika irtosi ruinaamallakin vasta kuukauden päähän.

- Monet valehtelevat päästäkseen nopeammin päivystykseen, mutta minä en halunnut sitä tehdä, Luukkainen sanoo. 

Luukkainen soitteli hammaslääkäripäivystykseen vielä myöhemmin samana päivänä kun hänen kielensä alkoi turvota. Tuolloin hän sai kuitenkin puhelimessa  yllätyksekseen ohjeet hampaan paikkaamiseen itse.

Mies marssi apteekkiin ostamaan puhelimessa neuvoneen hammashoitajan ohjeiden mukaiset välineet. Espe Cavit -aineella hampaasta pitäisi saada pitkän odotuksen ajaksi taas toimiva.

Kun Luukkainen luki paketin käyttöohjeita, hän joutui jälleen tarttumaan luuriin. Paketissa neuvottiin käyttämään hammaslääkärin instrumentteja, joita Luukkaiselta ei luonnollisesti kotoaan löytynyt. Langan toisessa päässä hoitaja rauhoitteli:

- Peset vain kädet huolellisesti. Pärjäät ilman instrumenttejakin.

Luukkainen paikkasi hampaan itse, mutta jäi miettimään lopputuloksen terveellisyyttä.

- Mistä voin olla varma, että tästä ei kehkeydy pahaa tulehdusta? Jäin myös miettimään, että kun en päässyt kotioloissa putsaamaan hampaankoloa kunnolla, että entä jos paikan alle jäi vaikka pala pizzaa, Luukkainen pohti.

Luukkaisen huoli jäi lyhytaikaiseksi, sillä paikka irtosi jo iltapalalla ja Luukkainen söi sen vahingossa. Tämän jälkeen mies päätti mennä yksityiselle hammaslääkärille hoitamaan asian.

Katso kuva Luukkaisen täyteaineesta alta.

Kilpailut

Uusimmat