Onko naisten urakehityksen esteenä lasikatto? Facebookissa leviää pysäyttävä kuva

14.11.2013 10:15 - Mikko Räsänen

Tasa-arvosta työmarkkinoilla on puhuttu jo pitkään, mutta vielä lienee paljon tehtävää.

Puhuttaessa miesten ja naisten erilaisista asemista työmarkkinoilla, sanotaan usein, että miehen euro on naisen 80 senttiä. Tuohon laskelmaan on päädytty vertaamalla sukupuolten ansioita. Sanotaan myös, että naisten urakehityksessä tulee jossain vaiheessa vastaan lasikatto. Eli näkymätön seinä, johon naisen urakehitys pysähtyy.

Nyt Facebookissa kiertää valokuva brittiläisen viestintäyhtiö Cellular Solutionsin organisaatiokaaviosta. Sosiaalisessa mediassa kuvaa jaetaan, koska se näyttää havainnollistavan konkreettisesti, mistä lasikatossa on kyse. Yrityksen kaavioon on merkitty yrityksen 31 tärkeintä työntekijää. 27 työntekijöistä on naisia ja vain neljän hengen ylimmän johdon asemat ovat miesten hallinnassa.

Katso pysäyttävä kuva täältä.

The Voicen omistavan SBS Discovery Radion johtajat ovat jo pitkään olleet naisia, sillä yrityksen toimitusjohtaja on Leena Puntila ja hänen sijaisenaan toimii tarvittaessa kaupallinen johtaja Outi Rekola.

Puntila kuuli tänään Facebookissa leviävästä brittiläisen viestintäyhtiön kuvasta, mutta kertoo, että kuva ei esitä yhtä hyvin tilannetta Suomessa.

- Ongelma ei ole enää niin akuutti täällä. Se on ollut sitä, mutta näen, että tilanne on koko ajan muuttumassa, Puntila kertoo.

- Täällä on niin paljon koulutettuja päteviä naisia, jotka ovat näyttönsä antaneet ja kannuksensa hankkineet. He ovat tulossa johtotehtäviin myös mediassa. Takavuosina suomalaiset päätoimittajat olivat miehiä, mutta nyt päätoimittajakuntaankin on noussut naisia, Puntila kertoo ja mainitsee esimerkkeinä Helsingin Sanomien Riikka Venäläisen ja Ilta-Sanomien Ulla Appelsinin.

Suosittelemme

Uusimmat