Olisitko uskonut? Lautasen väri vaikuttaa ruokahaluun

04.12.2013 15:45 - Reija Saarinen

Haluatko pienentää annoskokoasi? Tuore tutkimus on paljastanut erittäin helpon tavan vaikuttaa ruoan määrään.  

Olisitko uskonut, että lautasella on väliä syödyn ruoan määrään? Tuoreen tutkimuksen mukaan näin on, sillä kirkkaan punainen lautanen saa tutkimuksen ihmisen syömään vähemmän.

Tutkimusta varten tutkijat antoivat 240 vapaaehtoiselle välipaloina popcorneja sekä suklaa muruja. Herkut tarjoiltiin osallistujille punaisilta, valkoisilta tai sinisiltä lautasilta. Tulosten mukaan ne, jotka nauttivat herkkunsa punaiselta lautaselta, söivät kaiken kaikkiaan vähemmän, kuin ne jotka nautiskelivat herkkunsa valkoiselta tai siniseltä lautaselta.

Yksi syy tähän saattaa olla ruoan ja lautasen välinen kontrasti, koska se auttaa ihmistä olemaan entistä tietoisempi siitä, mitä tämä suuhunsa laittaa. Saattaa myös olla, että ihminen liittää punaisen värin vaaraan ja kehotukseen. Nähdäänhän punaista muun muassa Stop-merkissä sekä liikennevaloissa. Tämän takia punainen lautanen saattaa alitajuisesti kannustaa meitä syömään vähemmän.

Tutkijoiden mukaan kannattaa kuitenkin muistaa, että osallistujat eivät tienneet punaisen lautasen vaikutuksesta. Ei siis välttämättä ole varmaa, että lautanen toimii samalla tavoin silloin, kun värin valitsee tietoisesti.

Lähde: Women´s healthmag

Kilpailut

Uusimmat