Järkyttävää: Useiden lasten kuolemiin johtanut kurituskirja myynnissä Suomessa

24.01.2014 10:45 - Heli Thoren

To Train Up a Child -kirjan kuritusneuvot ovat maailmalla johtaneet lasten pahoinpitelyihin ja jopa kuolemiin. Samaa opusta kaupataan myös suomalaisille vanhemmille.

Maailmalla on noussut kohu lastenkasvatuskirjan jakamista neuvoista. Michael ja Debi Pearlin kirjoittama To Train Up a Child -kirja kannustaa vanhempia käyttämään kurittamista yhtenä kasvatusmetodina lasta kasvattaessa. Kirjassa neuvotaan muun muassa lyömään puolivuotiasta lasta puulusikalla, jos hän tekee jotain väärin. Opas kehottaa myös vaikka istumaan lapsen päällä, jotta selkäsaunan antaminen - esimerkiksi vyöllä - on mahdollista.

Kirja on herättänyt kohun maailmalla. Useita lapsia on pahoinpidelty pahoin, useita on menehtynyt. Esimerkiksi 2010 7-vuotias tyttö kuoli kurittamisen aikana. Vanhemmat kertoivat seuranneensa kirjan ohjeita. Seuraavana vuonna kaksi lasta menehtyi. Yksi heistä oli Pohjois-Carolinasta kotoisin oleva 4-vuotias poika, joka tukehtui kuoliaaksi. Vanhemmat kertoivat seuranneensa kirjan ohjeita. Teini-ikäinen tyttö menehtyi samana vuonna nälkään ja hypotermiaan. Oppaassa neuvotaan pitämään kuritonta lasta kylmässä ulkona tai pakottamaan hänet jääkylmään kylpyyn. To Train Up a Child -kirja neuvoo myös pitämään lasta tarvittaessa nälässä.

Kirja on ollut hitti Amerikassa etenkin kristillisissä piireissä. Sen tiukkoja kurinpito-ohjeita on seurattu tarkasti. Karmivien seurauksien takia on vaadittu, että kirjaa ei enää myytäisi.

Hurjinta on, että 1994 julkaistu kirja on myynnissä kirjakaupoissa myös Suomessa 10,10 euron hintaan. Suomessa lapsen kurittaminen on ollut laitonta vuodesta 1984 lähtien.

PÄIVITYS 25.1 klo 09.30: Suomessa kirjaa myynyt Akateeminen kirjakauppa on poistanut kirjan myynnistä. Vielä perjantaiaamuna kirja oli tilattavissa kaupan verkkosivuilta, mutta lauantaina se on poistettu.

Lähteet: Examiner, The Week, Ibtimes.com

Kilpailut

Uusimmat