Maailmalla lastensairaalat näyttävät mallia: Mielikuvituksellinen ympäristö parantaa jopa tutkimusten laatua

29.01.2014 12:45 - Senni Loikala

Kun Suomessa vielä odotetaan uutta ja asiallista lastensairaalaa, maailmalla on tehty paljon töitä lasten hyvinvoinnin eteen monissa sairaaloissa.

Maailmalla monissa lastensairaaloissa puitteet todellakin ovat kunnossa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa, Pittsburghin lastensairaalan radiologian osastolla on 13 huonetta, jotka ovat sisustettu lasten mielikuvitusta kiehtovalla tavalla. Yhdessä huoneessa tunnet olevasi merirosvolaivassa, toisessa avaruudessa ja kolmannessa merenpohjassa. 

Pittsburgin lastensairaalassa tutkimushuoneissa soi rauhallinen musiikki. Lisäksi lapset saavat esimerkiksi kookokselta ja männyltä tuoksuvia laastareita. Niiden tarkoituksena on saada pienokaiset unohtamaan sairaalalle ominaiset hajut, jotka voivat tuntua heistä pelottavilta.

Sairaalaympäristöön panostamisella on huomattavia vaikutuksia lasten viihtyvyyden lisäksi. Rauhalliset ja sairastumisestaan mahdollisimman vähän kärsivät lapset tarvitsevat muita vähemmän kipulääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä ja he reagoivat muita harvemmin huonosti testeissä käytettäviin kemikaaleihin. 

- Olemme huomanneet, että lapsen ahdistuksen vähentäminen parantaa tutkimuksen laatua, koska he eivät liikehdi niin paljon, kertoo Kathleen Kapsin Pittsburgin lastensairaalasta.

Myös lasten vanhemmat ovat huomanneet panostusten arvokkuuden.

- Hän (sairaalassa ollut tytär) keskittyi erilaisiin kuviin ja kupliviin putkiin tutkimuksen aikana. Ero oli huomattava. Hän pystyi rentoutumaan, kertoo äiti Deborah Bowman

Upeat tutkimustilat vaikuttavat hurjasti lasten mielikuvitukseen. Bowman muistaa, että tytär varoitti äitiä, ettei tämä putoaisi veteen merirosvoteemaisessa huoneessa.

Myös pienemmät panostukset ovat lapsille hyödyllisiä. Taaperot pystyvät unohtamaan ahdistuksensa jo kipuamalla sairaaloissa olevien kärryjen tai leikkiautojen kyytiin.  

Tohtori Laura Monson Texasin lastensairaalasta kertoo, että vanhempien lasten kohdalla lähestymistapa on erilainen kuin pienempien. Jos vanhemmat lapset ovat ahdistuneita, he pääsevät ammattilaisten opastuksella tutustumaan jo ennalta toimenpiteisiin ja huomaamaan, etteivät ne olekaan niin pelottavia.

Kuvia eri lastensairaaloista pääset katsomaan täältä.

Lähde: NBC News

Kilpailut

Uusimmat