Google Earth -huijaus leviää sosiaalisessa mediassa - sadattuhannet menneet halpaan

23.03.2014 11:35 - Mikko Räsänen

Sosiaalisessa mediassa on tällä viikolla levinnyt uskomaton uutinen Google Earthin avulla pelastetusta naisesta. Ikävä kyllä uutinen on lähes varmasti perätön nettihuijaus.

Sosiaalisessa mediassa on tällä viikolla levinnyt uskomaton uutinen brittiläisestä Gemma Sheridanista, joka huuhtoutui autiolle saarelle 2007 ja eli siellä seitsemän vuotta. Tarinan mukaan nainen pelastettiin tänä vuonna sen jälkeen, kun Minnesotassa asuva poika oli Google Earthin karttoja tutkiessaan nähnyt satelliittikuvassa naisen rantahiekalle tekemän valtavan "SOS"-tekstin. Koko uskomaton tarina on luettavissa täältä.

Tarina on lähtenyt leviämään sosiaalisessa mediassa vauhdilla ja sadattuhannet tai jopa miljoonat ihmiset ovat jo menneet halpaan ja luulleet tarinaa todeksi. Onneksi eivät kuitenkaan kaikki.

Koko tarina vaikutti niin uskomattomalta, että moni alkoi epäillä sen todenmukaisuutta. Mitä enemmän tapausta tutkittiin, sitä varmemmaksi huijaukseksi se alkoi varmistua. Erityisesti seuraavat seikat kiinnittivät epäilijöiden huomion:

1. Tapauksesta kertoi News-Hound.org -sivusto, joka on ennenkin jäänyt kiinni huijauksista. Mikään muu media ei ole tapauksesta kuullutkaan.

2. Alkuperäisessä uutisessa oli Google Earth -kuva rannalla olevasta "SOS"-tekstistä. Todellisuudessa kyseinen kuva ei kuitenkaan ole miltään autiosaarelta, vaan se on peräisin Amnestyn raportista Kirgisian väkivaltaisuuksista. Alkuperäinen kuva on nähtävissä täällä. News-Houndin uutiskuvaa on rajattu niin, että alkuperäisessä kuvassa näkyvät rakennukset on rajattu pois.

3. Suuri osa selviytymistarinan yksityiskohdista vaikuttaa olevan kopioitu tutkimusmatkailija Ed Staffordin trooppisella saarella tekemän selviytymisharjoituksen kuvauksesta.

Lähde: Independent

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat