Miten perhoset pystyvät lentämään tuhansia kilometrejä haluamaansa paikkaan?

25.06.2014 11:26 - Senni Loikala

Eeppisestä matkanteostaan tunnettujen monarkkiperhosten salaisuus saatiin viimein selville.

Muinaiset Mayat uskoivat, että perhoset ovat kuolleiden ihmisten sieluja. Tällöin ei varmasti oltaisi ihmetelty, miten päiväperhosiin kuuluvat monarkkiperhoset pystyvät lentämään hurjan matkan Kanadasta Meksikoon vuodesta toiseen ja löytämään aina perille. Matkaa siivekkäät taittavat tuhansia kilometrejä.

Monarkkiperhosten erehtymätöntä suuntavaistoa on aiemmin selitetty sillä, että ne käyttäisivät pelkästään Aurinkoa kompassinaan. Siitä huolimatta pienet kaunokaiset jatkavat lentoaan myös pilvisinä päivinä. Mikä on niiden perimmäinen salaisuus?

Amerikkalaiset tutkijat saivat tuoreessa tutkimuksessaan selville, että monarkkiperhoset löytävät perille kaukana olevaan kesäparatiisiinsa Maan magneettikentän avulla. Laboratoriossa perhoset nimittäin vaihtoivat lentosuuntaansa, kun niiden ympärillä olevaan magneettikenttään tehtiin muutoksia.

Koska monarkkiperhoset suunnistavat magneettikentän avulla, voidaan olettaa, että ihmisen toiminnan aiheuttamat muutokset magneettikentässä voivat häiritä perhojen matkaa. Tutkijat ovat kuitenkin innoissaan selvitettyään viimein monarkkiperhosten salaisuuden.

- Tämä todistaa biologian olevan uskomatonta. Se on kuin taidetta. Tämä on innostavaa ja voi opettaa meille tärkeitä asioita vaelluksia tekevistä eläimistä, summaa tutkija-professori Steven Reppert.

Mitä yhteistä on banaanikärpäsellä ja ihmisellä? Pääset lukemaan yllättävän vastauksen aiemmasta artikkelistamme.

Lähde: BBC

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat