Naiset olivat koirien parhaita ystäviä 8000 vuotta sitten: Kaikki faktat eivät silti ilahduta

21.07.2014 16:23 - Senni Loikala

Hollantilaistutkimus sai selville, millainen rooli hännänheiluttajilla oli ihmisten keskuudessa noin 8000 vuotta sitten.

Koirien merkityksestä muinaisissa ihmisyhteisöissä on saatu uutta tietoa. Hollantilaistutkijat pitävät mahdollisena, että hännänheiluttajia arvostettiin neoliittisena kautena, noin 8000 vuotta sitten, samalla tavalla kuin nykyään. Heidän mukaansa koirat saattoivat auttaa ihmisiä heidän jokapäiväisissä askareissaan ja elää heidän kanssaan, aivan kuten nykypäivänäkin.

Tutkijat analysoivat hautoja kahdella 8000 vuotta vanhalla hautausmaalla Siperiassa, minkä perusteella he saivat tietää koirien asemasta kyseisenä aikakautena. Selvisi, että todennäköisesti juuri naiset pitivät niistä huolta.

- On mahdollista, että naiset osallistuivat enemmän koirista huolehtimiseen, todennäköisemmin enemmän kuin he, ketkä toivat ruoan pöytään, järjestellen niille elintilaa ja siivoten niiden jälkiä, selvittää tutkija Andrea Waters-Rist.

Tutkimus paljastaa myös, että naiset söivät samaa ruokaa kuin koirat. Lisäksi he sairastuivat tauteihin, jotka olivat yleisiä koirilla.

Lue myös: Esi-isiemme nyrkkitappeluista paljastui yllättävä seuraus ulkonäköömme

Lähde: Nature World News

Kilpailut

Uusimmat