Naurettavin tekijänoikeusriita ikinä? Apinan hulvattomasta selfiestä kehittyi kunnon soppa

07.08.2014 13:55 - Senni Loikala

Kenelle kuuluvat tekijänoikeudet, jos eläin ottaa itsestään selfien? Brittiläinen valokuvaaja ja Wikimedia ovat tukkanuottaisilla kysymyksen kanssa.

Brittiläisellä luontokuvaajalla David Slaterilla ja Wikipedian takana olevalla säätiöllä, Wikimedialla, on kesken erikoinen tekijänoikeuskiista. Kysymys on indonesialaisen makaki-apinan vuonna 2011 ottamasta, hullunhauskasta selfiestä, jota Wikimedia Commons -sivusto jakaa ilmaiseksi.

Wikimedian mukaan kuvanottaja on apina, jolla ei voi olla tekijänoikeuksia. Sen vuoksi säätiö katsoo sopivaksi pitää kuvaa valtavassa maksuttomien kuvien kokoelmassaan.

Slaterin mielestä hänellä on tekijänoikeudet kuvaan. Hänen mukaansa kysymys on paljon muustakin kuin siitä, kuka laukaisinta painaa. Slater kertoo asettelleensa kuvan ennen kuin makaki päätti ottaa kuvan.

- Mikään ei anna Wikimedialle oikeutta päätää, kuka omistaa kuvan tekijänoikeudet ja antaa ihmisille luvan käyttää kuvaa ilmaiseksi, Slater perustelee.

Valokuvaaja kertoo kärsineensä reilu 22 000 euron tappiot Wikimedian takia. Hän aikoo jatkaa taistelua, jotta säätiö poistaisi kuvan ilmaisesta kokoelmastaan.

Kiistellyn makaki-selfien pääset katsomaan täältä.

Lähde: Sky News

Kilpailut

Uusimmat