Asiat, joita masentuneelle ei kannata sanoa

13.08.2014 08:58 - Rea Tallgren

Lohduttaminen on vaikea laji, sen tietää jokainen. Onkin olemassa muutamia sellaisia sudenkuoppia, joita kannattaa välttää ainakin masentunutta lohduttaessaan.

Masennus on vakava sairaus, ja siihen sairastuneen lohduttaminen ei todellakaan ole helppoa. Ei ole olemassa taikasanoja, joilla toisen saisi piristymään, kun pään yllä leijuu siihen uhkaavasti jämähtänyt synkkä pilvi.

Ihmisten on monesti vaikea ymmärtää, että masentunut ei osaa eikä pysty piristymään - eivätkä arkiset ehdotukset esimerkiksi juhlimaan lähtemisestä asioiden unohtamiseksi onnistu. Ongelmat ovat pään sisällä, eikä päätään voi jättää kotiin ja unohtaa pahaa oloaan, vaikka tekisi mitä.

On olemassa muutamia sellaisia lauseita, jotka eivät ainakaan auta, jos masentunutta läheistä yrittää lohduttaa. Listamme alle pahimmat.

1. En ymmärrä, mitä syytä sinulla on edes olla masentunut.

2. Lähde lenkille, se helpottaa!

3. Tiedän täysin miltä sinusta tuntuu, minuakin nimittäin masensi kerran.

4. No, elämä ei vaan ole reilua.

5. Sinusta tuntuu paremmalta huomenna.

6. Minusta sinä olet nyt itsekäs.

7. Sinun kannattaisi vain lähteä juhlimaan ja unohtaa murheesi hetkeksi.

8. Lopeta tuo itsesäälissä rypeminen.

9. Monilla on asiat huonommin kuin sinulla.

10. Sinun kannattaisi vain joskus lähteä kotoa johonkin, piristyisit heti.

Masentuneen läheisen on tärkeintä kuunnella, antaa tukeaan ja apua masentuneella vaikkapa ihan arkisissakin asioissa. Lisäksi on hyvä ohjata läheinen ammattiauttajalle, sillä heillä on kompetenssia auttaa. Ulkopuoliselle puhuminen voi muutenkin helpottaa oloa enemmän, kuin omassa lähipiirissä asioiden pyörittely.

Kerroimme aiemmin, että miehet ja naiset reagoivat masennukseen usein eri tavoilla. Lue tuo artikkeli tästä.

Kilpailut

Uusimmat