Historian pimeältä puolelta: Partanaisen ja muiden sirkusviihdyttäjien kuvat koottiin galleriaksi

16.10.2014 18:19 - Senni Loikala

Netissä leviää kuvasarja, johon on koottu aitoja kuvia muun muassa neljäjalkaisesta naisesta, albiinomiehestä ja partanaisesta. He kaikki, ja monet muut, ovat oikeasti olleet osa sirkuksien ohjelmanumeroita.

Ennen vanhaan sirkuksien vetonauloina oli ihmisiä, joilla oli jokin fyysinen poikkeavuus tai vamma. On väärin, että heihin suhtauduttiin kuin epäihmismäisiin nähtävyyksiin, vaikka he olivat aivan tavallisia ihmisiä huolimatta poikkeavista ulkomuodoistaan.

Nyt netissä leviää ajatuksia herättävä kuvasarja, johon on koottu vanhoja mustavalkoisia valokuvia historiaan jääneistä sirkuksen ohjelmanumeroiden viihdyttäjistä. Toisaalta osalle heistä sirkuselämä on voinut olla ainoa vaihtoehto, jossa on voinut olla myös jotakin hyvää. Yhdessä kuvassa on 1870-luvulla syntynyt "kamelitytöksi" kutsuttu, harvinaisesta sairaudestaan johtuen nelin kontin kävelevä Ella Harper, jolle tulot sirkusesiintymisistä avasi lopulta uusia ovia.

- Minua kutsutaan kamelitytöksi, koska polveni kääntyvät taaksepäin. Pystyn kävelemään parhaiten nelin kontin, kun näette kuvastani. Olen matkustellut hurjasti esiintymisten vuoksi viimeisten neljän vuoden aikana ja nyt vuonna 1886 aion lopettaa esiintymiset ja mennä kouluun ja hankkia itselleni toisen pätevyyden, Harperin on kerrottu sanoneen.

Muita kuvasarjan sirkustaiteilijoita ovat muun muassa neljäjalkainen nainen, "lintutytöksi" kutsuttu Koo Koo -niminen nainen, kädetön nainen, albiinomies ja parrakkaana amerikkalaisnaisena tunnettu Annie Jones.

Pääset katsomaan kuvasarjan täältä.

Lue myös: Ei herkille: Sirkusnorsu kuoli sydänkohtaukseen keskellä kaupunkia Virossa

Lähde: Viral Nova

Kilpailut

Uusimmat