Miesten ja naisten tasa-arvo vaikuttaa jopa urheilumenestykseen

10.11.2014 18:17 - Senni Loikala

Kunkin maan tasa-arvotilanteella on yllättävä vaikutus menestykseen Olympialaisissa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.  

Tuoreen tutkimuksen mukaan sukupuolten välinen tasa-arvotilanne heijastuu maan menestykseen urheilussa. Jos tasa-arvo on toteutunut, pärjäävät kyseisen maan urheilijoista sekä miehet että naiset paremmin Olympialaisissa.

Mikäli tasa-arvo toteutuu etenkin naisten ja miesten koulutuksessa, saavat maan mies- ja naisurheilijat yleensä enemmän mitaleita Olympialaisissa. Tasa-arvosta koulutuksen saralla on yllättävää hyötyä maan menestyksessä urheilussa huolimatta väestön suuruudesta, maan varallisuudesta tai epätasa-arvosta miesten ja naisten tulojen suhteen. Sukupuolten välisellä epätasa-arvolla ja palkkaeroilla oli kullakin omat vaikutuksensa saatujen mitalien määrään.

- Sukupuolten epätasa-arvo pikemminkin vahingoittaa molempia, sekä naisia että miehiä, kannustamalla stereotypioihin, jotka rajoittavat ihmisten kykyä hyödyntää koko potentiaaliaan yksilöinä. Murentamalla väärät ja vanhentuneet normit siitä, mitä miehet ja naiset voivat ja eivät voi tehdä, pääsee "molemmat voittavat" -tilanteeseen, joka auttaa molempien sukupuolten edustajia pääsemään täyteen potentiaaliinsa, tutkija Jennifer Berdahl sanoo.

Tutkimuksessa käytiin läpi noin 120:n maan tietoja ja tasa-arvotilannetta, jotka saatiin World Economic Forum Global Gender Gap -raportista. Tutkijat arvioivat sukupuolten tasa-arvotilanteiden vaikutuksia maiden saavutuksiin vuoden 2012 Lontoon kesäolympialaisissa ja Sothsin talviolympialaisissa viime helmikuussa.

Millaista seksismiä naiset kokevat vieläkin työpaikoilla? Kymmenen yleisintä tilannetta pääset lukemaan täältä.

Lähde: Research Digest

Kilpailut

Uusimmat