Vuoden 1993 älypuhelin oli yllättävän monipuolinen vempain

30.12.2014 19:45 - Senni Loikala

Express-lehti kokosi yhteen knoppitietoja matkapuhelinten historiasta. Esimerkiksi ensimmäinen älypuhelin tuli markkinoille reilu 20 vuotta sitten.

1) Maailman ensimmäinen kännykällä soitettu puhelu tapahtui 3. huhtikuuta 1973, kun Motorolan luoja Martin Cooper pirautti kilpailevalle valmistajalle osoittaakseen, että tämä oli hävinnyt kilpailun kannettavan, irallisen puhelimen luomisessa.

- Linjan toisessa päässä oli hiljaista. Luulen, että hän kiristeli hampaitaan, Cooperin kerrotaan kuvailleen tapahtumaa.

2) Maailman ensimmäiset matkapuhelimet painoivat lähes viisi ja puoli kiloa ja niiden akun lataaminen kesti noin kymmenen tuntia. Puheaikaa oli vain 30 minuutin verran.

3) Maailman ensimmäisen tekstiviestin sai Richard Jarvis 21 vuotta sitten. Viestissä luki: "Hyvää joulua". Tuolloin kännyköissä ei vielä ollut näppäimiä, joten viesti lähetettiin tietokoneen kautta.

4) Tekstiviestien vakiomitaksi muodostuneen 160 merkin takana on saksalainen insinööri Friedhelm Hillebrand. Hän selvitti ihanteellisen viestimitan kirjoittamalla sarjoja satunnaisia kysymyksiä ja ajatuksia. Hillebrand huomasi, että 160 merkissä pystyy ilmaisemaan melkein minkä tahansa ajatuksen tai kysymyksen.

5) Ensimmäinen älypuhelin oli teknologiayritys IBM:n luoma malli, joka paljastettiin vuonna 1993. Kännykässä oli kosketusnäyttö, sähköposti, elektroninen hakulaite, kalenteri, osoitekirja ja laskin.

6) Kunnia maailman ensimmäisestä markkinoille tulleesta matkapuhelimesta, jossa oli sisäänrakennettu antenni, kuuluu Nokialle. Sen 8810-malli lanseerattiin vuonna 1998, jolloin kännykkää oli näppärämpi kantaa mukana.

7) Nokian 1100 on yhä kaikkien aikojen parhaiten myyty yksittäinen puhelinmalli, kun 250 miljoonaa laitetta meni kuin kuumille kiville. Se on myös kaikkien aikojen myydyimpien elektronisten laitteiden kärjessä PlayStation 2 -pelilaitteen kanssa.

Seuraava artikkeli: Mummo luuli saaneensa lahjaksi iPhonen - närkästynyt reaktio tallentui videolle

Lähde: Express

Kilpailut

Uusimmat