Rotta ei aiheuttanutkaan mustan surman leviämistä - syy löytyy yllättävästä eläimestä

25.02.2015 09:15 - Karoliina Kotala

Mustarottaa on pitkään pidetty syyllisenä 1300-luvulla levinneen ruttopandemian leviämisessä, joka tappoi jopa kolmasosan Euroopan väestöstä. Nyt tutkijat ovat kuitenkin vakuuttuneita, että syy löytyy toiselta taholta.

Mustaksi surmaksikin kutsuttu ruttopandemia runteli Eurooppaa vuosina 1347-1352 ja osasyyllisenä ruton leviämiseen on pidetty bakteeria levittäviä kirppuja, joita mustarotat kantoivat ja levittivät. Nyt tutkijat ovat kuitenkin puhdistamassa mustarottien mainetta ja osoittavat syyttävällä sormella gerbiilejä.

Ilmasto avainasemassa

Tutkijat ovatkin todenneet, että ruton leviäminen on yhteydessä ilmastoon. Euroopassa koettiin ruttoaaltoja aina sen jälkeen, kun keski-Aasian kesä oli erityisen lämmin. Kyseinen ilmasto oli huonoin mahdollinen rotille, mutta ideaali Aasian gerbiilipopulaatiolle. Silkkitien mukana gerbiilien kuljettamat bakteerit levisivät Eurooppaan. Tuore teoria vastaisi myös kysymykseen siitä, miksi rutto palasi uusina aaltoina Eurooppaan eikä pysytellyt tartuttamassa ihmisiä jatkuvasti, vaikka Euroopassa elikin mustarottia.

Sittenkin pisaratartunta?

Kyseessä ei ole myöskään ensimmäinen tutkimus, joka kyseenalaistaa aiempia uskomuksia mustaan surmaan liittyen. Viime vuonna eräs tutkijaryhmä kertoi uskovansa ruton levinneen pisaratartuntana eikä kirppujen puremana.

Lähde: Washington Post



Lue myös: Jättiläisrotta pelästytti pahanpäiväisesti. Katso video oliosta.

Kilpailut

Uusimmat