Ei saa kehua, ei saa koskea - raskauteen liittyy runsaasti uskomuksia

24.03.2015 10:45 - Eeva Rajala

Raskauteen ja synnytykseen liittyy paljon taikauskoja ympäri maailmaa. Suomessa taikausko on suhteellisen pientä.

Suomessa jotkut uskovat, ettei raskaana olevaa saa onnitella: Onnittelujen aika on vasta sitten, kun lapsi on syntynyt. Suomessa myös yleensä pyydetään tulevalta äidiltä lupa ennen kuin saadaan koskea vauvavatsaa. Ja tulevalle lapselle ostetaan jo hyvissä ajoin etukäteen paljon vaatteita ja leluja. Joissain kulttuureissa tällaiset viattomalta kuulostavat eleen ovat tiukasti kiellettyjä. Good Housekeeping -lehti listasi raskauteen liittyviä taikauskoja ympäri maailman.

Pois valosta auringonpimennyksen aikaan

Intiassa uskotaan, että syntymättömien lasten suurin vaaran hetki on auringonpimennyksen aikaan. Jotkut naiset voivat peittää kaikki ikkunat, jotta auringonvalo ei koske raskaana olevaa. Monet intialaiset uskovat, että auringonpimennyksen aikana auringosta tulevat säteet voivat aiheuttaa lapselle epämuodostumia.

Suljettu seppele symbolisoi pahaa

Havaijilla raskaana olevat eivät pidä kaulassa lei-kukkaseppelettä normaaliin tapaan. He pitävät seppeleitä avonaisina, sillä kiinni oleva lei symbolisoi heille vauva tukehduttamista napanuoralla.

Ei saa kehua

Venäjällä kannattaa välttää sanomasta raskaana olevalle, että hän hehkuu. Venäläisnaiset uskovat, että kohteliaisuudet ovat usein epärehellisiä ja itse asiassa tuovat vastaanottajalle mukanaan pahaa. Ainakin ennen vanhaa moni ripusti vaunuihin punaisen langan pitääkseen pahat henget poissa, ettei vauva sairastuisi.

Älä koske vauvavatsaa

Liberiassa kannattaa erityisesti välttää koskemasta raskaana olevan naisen vatsaa. Raskaana olevat uskovat pahaan henkeen, ja he pelkäävät, että pahat voimat saattavat viedä vauvan kohdusta. Ainoastaan läheisen perheenjäsenet ja ystävät saavat koskettaa vatsaa.

Ei hautajaisia eikä häitä

Raskaana olevat kiinalaisnaiset yleensä välttävät hautajaisiin osallistumista, sillä haluavat vältellä negatiivisia tunteita. Jos heidän on kuitenkin mentävä hautajaisiin, he sitovat punaisen nauhan vatsan ympärille suojaksi. Ne naiset, jotka uskovat tähän, välttelevät myös häitä raskauden aikana. Heidän ilonsa raskaudesta voi päihittää morsiamen ilon häistä. Jos he kuitenkin menevät hääjuhliin, raskaana olevat pysyttelevät kaukana morsiamesta.

Raskaus pidetään vain omana tietona

Bulgariassa monet naiset haluavat pitää raskauden salassa erityisesti ensimmäisten kolmen kuukauden ajan. Näin he pyrkivät pitämään pahat henget pois vauvan luota. Kun naiselle selviää, että hän on raskaana, hänen ei pidä sanoa raskaudestaan kenellekään muulle kuin puolisolleen.

Äidin runsas närästys

Monissa englanninkielisissä maissa uskotaan siihen, että jos raskaana oleva kärsii runsaasta närästyksestä, lapsi syntyy tuuheatukkaisena. Asiasta on tehty myös tutkimuksia, jotka vahvistavat osaltaan uskomuksen.

Ei haluta synnyttää kotona

Etiopian kaukaisimmilla alueilla naiset yleensä vaativat synnyttää muualla kuin kotonaan. Yleensä raskaana oleva nainen kannetaan paareilla lähimpään terveyskeskukseen, mutta paareihin liittyy paha uskomus. Ihmiset alkoivat uskoa, että jos nainen jätetään makaamaan paareille, hän ei enää palaa kotiin.

Ei vauvakutsuja

Juutalaiset naiset eivät yleensä pidä vauvakutsuja raskausaikana, sillä niiden uskotaan tuovan huonoa onnea. Tämän vuoksi vauvalle ei myöskään haluta hankkia mitään - esimerkiksi vaatteita - ennen vauvan syntymään, sillä taikausko on niin vahva.

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat