Se ei ole sellaista kuin elokuvissa: Suomalaisetsivä kertoo, mitä rankka työ todella vaatii

16.09.2015 20:45 - Eeva Rajala

Yksityisetsivän työ kuulostaa kiehtovalta ja jännittävältä. Harva olisi kuitenkaan valmis esimerkiksi yksityisetsivän pitkiin työpäiviin.

Suomen erikoisturvaryhmä Oy:n operatiivinen johtaja Mikko Salmi on tehnyt yksityisetsivän töitä noin 15 vuoden ajan. Salmi kertoo Voicelle, että yksityisetsivän tehtävälista on hyvin pitkä. Ammatissa muun muassa seurataan ihmisten tekemisiä. Etsivät voivat olla esimerkiksi myymäläetsiviä tai etsivä voi selvittää, pettääkö joku tai tekeekö joku jotain laitonta.

Hanki vartijakortti

Jos oma 'kahdeksan tuntia toimistolla' -työpäivä alkaa tuntua puulta, saattaa yksityisetsivän ammatti kuulostaa jännittävältä vaihtelulta. Hommaan ei voi kuitenkaan ryhtyä aivan kylmiltään.

- Ensimmäinen, mikä yksityisetsivällä pitää olla, on vartijakortti. Pitäisi käydä vartijakoulutus ja sitten pitäisi alkaa kouluttaa itseään yksityisetsiväksi. Koulutuksia on aika vähän. Säännöllisiä koulutuksia ei oikeastaan olekaan, Salmi kertoo.

Salmen mukaan perustapa, miten yksityisetsiväksi tullaan, on olla vanhemman yksityisetsivän opissa. Suomen erikoisturvaryhmä Oy järjestää myös kursseja noin kerran vuodessa. Tällä viikolla järjestettiin tarkkailu- ja vastatarkkailukurssi. Kurssilla käsitellään yksityisetsivän työhön kuuluvia perusasioita eli kurssilaisille opetetaan muun muassa seurantaa, valvontavälineistön käyttöä ja raportointia.

Oletko pitkäjänteinen?

Ihan jokaisesta ihmisestä ei olisi yksityisetsiväksi, vaikka kiinnostusta asioiden penkomiseen ja selvittämiseen löytyisi. Salmi peräänkuuluttaa yksityisetsiväksi haluavalta erityisesti pitkäjänteisyyttä.

- Voit joutua istumaan autossa 16 tuntia ja samalla mietit, miten hoidat tarpeesi ja syömisesi. Se ei aina ole mahdollista. Sinun kuitenkin pitäisi se 16 tuntia pönöttää ja katsoa, ettei mitään tapahdu kohteessa, mitä valvot, Salmi huomauttaa.

16 tunnin työpäivät tavallisia

Monet yksityisetsivän työpäivät venyvät helposti yli tavallisen työntekijän kahdeksan tunnin työpäivän. Esimerkiksi seurantatapauksissa yksityisetsivän työpäivä alkaa ennen kuin kohteen työpäivä alkaa ja loppuu luultavasti vasta silloin, kun kohde menee nukkumaan.

- Aikaa menee helposti 12-16 tuntia, Salmi selventää.


Lue myös: Suomalainen yksityisetsivä: Se epäilee, joka on itse pettänyt

Kilpailut

Uusimmat