Kuva: AOP

Matkustaja haukkui konduktööriä neekeriksi - suosikkijuontaja antoi palautetta

02.11.2015 19:45 - Mikko Räsänen

Voicen Retroperjantaita juontava Oku Luukkainen ei halunnut seurata hiljaa, kun kuuli junassa rasistista vihapuhetta.

Eilisillan Turku-Helsinki-junassa nähtiin erikoinen välikohtaus. Junan konduktööri teki matkan aikana kuulutuksen, ja puhui suomea ulkomaalaisittain murtaen. Se riitti hermostuttamaan yhden matkustajan.

- Hän korotti ääntään niin, että koko vaunu varmasti kuulee ja ilmoitti: "mikä neekeri siellä on? Eikö suomalaista löytynyt?", kertoo samassa vaunussa istunut Voicen Retroperjantaista tuttu Oku Luukkainen.

Luukkainen kertoo, että täysin yllättäen tullut vihapuhe sai hänet hermostumaan niin, että hän kääntyi haukkujaa kohti.

- Kysyin, että "mikäs kusipää se sinä olet?", Luukkainen kertoo.

Haukkuja oli noin 25-vuotias tavallisen näköinen ja siististi pukeutunut suomalaismies. Hän meni Luukkaisen vastakommentista niin hämilleen, ettei saanut sanaa suustaan. 

Haukkujan vieressä istui äiti noin 5-vuotiaan lapsensa kanssa.

- Äiti katsoi todella paheksuvasti konduktööriä haukkunutta miestä. Mies vastasi näyttämällä äidille ja lapselle keskisormea, Luukkainen kertoo.

Miehen käytös oli niin törkeää, että muutkin matkustajat reagoivat. Osa tyytyi katsomaan tuomitsevasti. Yksi mies ilmoitti haukkujalle, että siinä junavaunussa on vain yksi idiootti ja se on juuri tuo konduktööriä haukkunut mies.

- Sen jälkeen mies oli hiljaa ja tyytyi kuiskimaan seuralaiselleen. Hän jäi pois Espoossa ja vielä ovella poistuessaan kääntyi ympäri näyttääkseen meille keskisormea, Luukkainen naurahtaa.

Kun Luukkainen oli jäämässä junasta pois Pasilassa, tuli kaksi naista antamaan palautetta hänelle ja toiselle tilanteeseen puuttuneelle miehelle.

- Naiset kiittelivät meitä. Sanoivat, että he olisivat sanoneet tai tehneet jotain, ellemme me olisi ehtineet ensin.

Luukkainen miettii tänään, miksi hän oli reagoinut miehen neekeri-huutoihin niin voimakkaasti.

- Maahanmuuttokriittinen saa olla ja mielipiteistä voidaan keskustella. Miehen puheilla ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä maahanmuuttokriittisyyden kanssa, vaan se oli pelkkää idioottimaista rasismia, Luukkainen sanoo.

Oku Luukkainen juontaa Voicen iltoja joka arkipäivä klo 18-22 ja Retroperjantaita perjantaisin klo 18-22. (kuva: Mikko Räsänen)


Kilpailut

Uusimmat