Kuva: Fotolia

Suomalainen poliisikoirien kouluttaja kertoo työstään: "Erottelemme jyvät akanoista"

11.04.2016 15:45 - Rea Tallgren

Moni on toki nähnyt poliisikoiria, mutta harva tietää esimerkiksi sitä, millä perusteella koiranpentu valitaan koulutettavaksi.

Huume- ja rahakoirien koulutuksesta vastaava Harri Sojakka poliisikoiralaitokselta kertoi Novan Elina Kottoselle, millaista työ koirien kanssa on.

- Eläinten kanssa työskentely on todella mielenkiintoista, Sojakka kertoo.

Yksikään päivä ei ole poliisin ammatissa samanlainen. Sojakan mukaan eläinten kanssa työskenteleminen tuo asiaan vielä oman mausteensa. Mutta minkä rotuisia poliisikoirat yleensä ovat?

- Saksanpaimenkoira on ollut aiemmin vallitseva rotu, mutta nyt belgianpaimenkoira malinois on tullut siihen rinnalle, ja voisi sanoa, että nyt niitä on jopa puolet ja puolet, malinoisia kohta jo enemmän.

Rodut valikoituvat palveluskoirien joukosta.

- Laumanjohtajana toimii koiran ohjaaja. Pitää myös miettiä sitä, että pieni hännänheiluttaja ei ehkä aiheuttaisi reaktioita nakkikioskijonossa, mutta tuollainen palveluskoira kokonsa puolesta jo pelkällä olemassaolollaan saattaa ehkäistä ongelmia.

Kemia ratkaisee

Miten koirien soveltuvuus sitten testataan?

- Kaksi henkilöä vastaa koirien hankinnasta. Meillä on tietynlainen testi, jolla erotetaan jyvät akanoista, mutta ei silloinkaan voi sanoa suoraan, että mistä koirasta tulee poliisikoira. Lopulta kyse on kemiasta, joka viimekädessä koiran ohjaajan ja koiran välillä joko toimii tai ei toimi. Voi olla sellainen koirayksilö, joka ei jonkun tietynluonteisen ohjaajan kanssa toimi ja tietenkin päinvastoin myös.

Koirat tulevat ohjaajalle heti luovutusikäisenä.

- Tällä pyritään siihen, että koira leimautuisi ohjaajaansa. Poliisikoiralaitos virallisesti omistaa koirat, mutta ne asuvat silti ohjaajiensa luona, ja ovat osa perhettä.

Kaikki poliisikoiranohjaajat ovat peruspoliiseja, jotka ovat ideaalitapauksessa työskennelleet muutaman vuoden ajan perustehtävissä. Tämän jälkeen laitokset oman tarpeensa mukaan ympäri Suomen esittävät poliisikoirakeskukselle ehdolle jotakin koulutettavaa henkilöä.

- Me sitten vielä arvioimme, soveltuuko hän koirankouluttajaksi.

Myös Sojakalla itsellään on kotona oma karvaturri.

- Minulla on belgianpaimenkoira Tervo. Tervo on partiokoiratyöstä ja erikoistui myöhemmin huume-etsintään. Edellinen koirani joutui ikänsä puolesta luopumaan tehtävistään, joten otin sitten tämän kyseisen kaverin.

Elina Kottonen äänessä Novalla maanantaista torstaihin ja lauantaista sunnuntaihin klo 10-14.

Kilpailut

Uusimmat