Järkyttävä uutinen kasvissyöjille - suosikkijuustoissa käytetään vasikan vatsalaukkua!
Kasvissyöjät popsivat usein juustoja hyvällä omallatunnolla. Monet niistä sisältävät kutenkin vasikan vatsalaukkua - ja tarkemmin sanottuna vatsalaukusta saatua entsyymiä.
Vuohenjuustoa, brietä, homejuustoa ja täyteläistä emmentalia... Siinä missä lihansyöjä valitsee pihvin, monelle kasvisyöjälle juusto on herkullinen lihan korvike. Harva kuitenkaan tietää, että monet juustot saostetaan vasikan vatsalaukusta saadulla entsyymillä.
- Muita vaihtoehtoja vasikan vatsalaukusta saadulle entsyymille on mikrobiologinen tai geenimuunneltu entsyymi. Perinteisin on kuitenkin vatsalaukusta, vaikka me emme sitä käytäkään, juustomestari Peter Dörig Herkkujuustolasta vahvistaa.
Valio kertoo käyttävänsä pääasiassa ainoastaan muita saosteita kuin eläinperäisiä. Ainoastaan Oltermanni Luomu sisältää vasikan vatsalaukusta saatua entsyymiä.
- Tämä juusto on valmistettu mahdollisimman perinteisesti ja luonnonmukaisesti. Siksi myös menetelmät ovat nämä, brändijohtaja Minna Korkiakangas vahvistaa.
Ei kiitos juustolle?
Arla Ingman puolestaan kertoo käyttävänsä useammassakin juustossa juuri vasikan vatsasta saatua entsyymiä. Tuotekehitys- ja tuoteviestintäpäällikkö Minna Elovainio kuitenkin vahvistaa, että pikku hiljaa ollaan siirtymässä keinotekoisiin entsyymeihin - juuri karvissyöjiä ajatellen.
- Myös kosher-ruokaa syövät tai esimerkiksi muslimit ovat syynä siihen, että eläinperäisten tuotteiden suosimista on syytä välttää, Elovainio kertoo.
Mistä tiedän, mitä valita?
Kuluttajan kannalta harmillisinta on se, ettei itse voi juustoa ostaessa varmistaa sitä, onko tuotteessa käytetty eläinperäistä tuotetta juustomassan saostamiseen.
- Jokaisen tuotteen osalta pitäisi selvittää itse, että mitä saostusainetta juustossa on käytetty. Sitä ei tarvitse merkitä tuoteselosteeseen, Elovainio Arla Ingmanilta vahvistaa.
Matkustaessa eläinperäisillä aineilla saostettuja juustoja voi olla jopa mahdoton välttää. Ellei kieltäydy juuston syömisestä kokonaan.
- Jos ulkomailla, esimerkiksi Ranskassa tai Italiassa syö hyvää juustoa, se on hyvin todennäköisesti kovetettu nimenomaan perinteisellä menetelmällä, juustomestari Dörig vahvistaa.