Kuva: Fotolia

Perunat, avaimet, varvastossut... Tiskikoneessa voi pestä paljon muutakin kuin astioita

03.07.2016 13:15 - Iiro Myllymäki

Monia arjen tavaroita voi puhdistaa kätevästi astianpesukoneessa.

Harva tulee ajatelleeksi, että astianpesukoneessa voi pestä muutakin kuin astioita. Mentalfloss-sivusto on listannut kymmenen arjen tavaraa, joita ei heti tulisi mieleen pestä pesukoneessa, mutta jotka kuitenkin siellä peseytyvät kätevästi. Katso lista tästä:


1. Hiusharjat
Hammasharjoja ei suositella pestäviksi tiskikoneessa, sillä niiden harjakset eivät kestäisi pesukoneen tuottamaa painetta. Hiusharjojen harjakset ovat kuitenkin jykevämpää tekoa, joten ne voi laittaa tiskikoneeseen peseytymään. Ensin vain tulee muistaa poistaa hiukset harjasta.


2. Avaimet
Avaimien tiputtelu ja jatkuva koskettelu kerryttävät likaa ja bakteereja niiden pinnalle, joten pesu silloin tällöin ei ole lainkaan huono idea. Poista vain pehmeät avaimenperät ensin ja heitä avainnippu tiskikoneeseen.


3. Varvastossut
Varvassandaalit menevät kätevästi tiskikoneeseen sivuttain lautasten tapaan. Crocseja ja sen kaltaisia sandaaleja ei kuitenkaan kannata koneessa pestä, sillä ne kutistuvat pesussa.


4. Lasten ja koirien lelut
Kumiset lelut suositellaan pistämään ensin pesupussiin ja sen jälkeen pesukoneeseen. Kannattaa ensin tutustua lelujen tuoteselostelappuihin, jotta ei laita koneeseen mitään kuumassa lämpötilassa sulavaa.


5. Työkalut
Sen sijaan, että pesisit työkalut käsin, ne kannattaa laittaa tiskikoneeseen aterimien paikalle. Työkalut voi pestä pesuaineen kera.


6. Pölykapselit
Autonrenkaiden pölykapselit kannattaa ensin pestä pihalla pahimmista lioista ennen kuin ne laittaa astianpesukoneeseen.


7. Tiskisienet
Good Housekeeping -sivun testin mukaan tiskisienien putsaus tiskikoneessa poisti sienistä 99,9 prosenttia kaikista bakteereista.


8. Perunat
Jos sinun tarvitsee pestä suuri määrä perunoita ennen ruoanlaittoa, niille voi antaa pienen tiskikonekäsittelyn. Kuten maalaisjärkikin jo sanoo, tiskiainetta ei tällöin tule käyttää.


9. Kahvat ja nupit
Jos kaappiesi metalliset ja keraamiset kahvat ovat irrotettavissa, niille voi antaa pesun astianpesukoneessa. Tosin ruuvit niistä kannattaa irrottaa ensin, jotteivat ne pääse tekemään tuhojaan koneeseen.


10. Rikkalapiot
Myös likaiset rikkalapiot puhdistuvat kätevästi tiskikonekäsittelyssä.

Lue myös: Huvittava pesuohje leviää netissä: "Huonon pesutuloksen saamiseksi"

Lähde: Mentalfloss

Kilpailut

Uusimmat